vakcine i njihovi protivnici

VAKCINE I NJIHOVI PROTIVNICI

Zoran Radovanović
"Vakcine i njihovi protivnici" Zorana Radovanovića govori o tehnološkim prodorima i izumima koji naši preci nisu mogli ni da zamisle, a opet, oni su danas sastavni deo našeg života. U knjizi možete pronaći i uviod u sociokulturološki kontekst postojećih zabluda o vakcinama.

Iako živimo u trećem milenijumu suočeni sa tehnološkim prodorima i izumima koje naši preci čak ni uz najbujniju maštu nisu mogli da zamisle, iako je znanje kao plemenit i dragocen resurs dostupnije nego ikada, kao nuspojava blistavih postignuća sačekalo nas je sumorno vreme postistine i krize prosvetiteljstva.

U najznačajnije manifestacije postfaktualnosti spadaju antinaučni pokreti, a među njima je svakako najopasniji antivakcinalni pokret koji se zasniva na teorijama zavere i neosnovanim tvrdnjama o štetnosti vakcina. Ove teorije zavere su tokom pandemije kovida 19 počele da se ubrzano šire preko društvenih mreža i drugih digitalnih platformi, što je mnogim lakovernim pojedincima u Srbiji i svetu ugrozilo zdravlje. Vođen idejom da intelektualac ne sme da ćuti kada je napadnuta istina, jedan od najaktivnijih srpskih boraca za medicinu zasnovanu na dokazima i vladavinu naučnog metoda, epidemiolog i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, Zoran Radovanović, u skladu sa najnovijim razvojem događaja dopunio je i preradio svoj bestseler Istina o vakcinama. Tako je nastala knjiga Vakcine i njihovi protivnici, kao priručnik za najširu publiku, ali i za lekare, kao svedočanstvo epohe i pre svega kao vredan doprinos širenju naučne misli. Autor ove knjige polazi od činjenice da su vakcine najveći doprinos medicine čovečanstvu, ali je duboko svestan opasnosti koja dolazi od pseudonauke, tako da sistematično i uporno na neistine i laži odgovara dokazima i argumentima. Priča o antivakcinalnom pokretu nije potpuna bez portreta njegovih ključnih zagovornika i perjanica u Srbiji i regionu, pa im je Radovanović posvetio čitavo poglavlje. Čitaoci će takođe dobiti i kvalitetan uvid u sociokulturološki kontekst postojećih zabluda o vakcinama, kao i predviđanja o budućnosti vakcinacije.

Pošalji