novo
međunarodna bezbednost teorije, sektori i nivoi

MEĐUNARODNA BEZBEDNOST - TEORIJE, SEKTORI I NIVOI

Filip Ejdus
"Međunarodna bezbednost: teorije, sektori i nivoi" je izvanredna knjiga Filipa Ejdusa koja pruža duboki uvid u kompleksne procese svetske politike. U doba kada su međunarodni sukobi postali neizbežan deo naše svakodnevnice, ova knjiga predstavlja dragocenu mapu za sagledavanje celokupne slike. Ejdus kombinuje obimnu kompilaciju literature iz bezbednosnih studija sa originalnim doprinosima, pružajući čitaocu jedinstvenu perspektivu koja obuhvata kako globalne teorije tako i lokalne kontekste, posebno fokusirajući se na stanje u Srbiji i okolnim regionima. Autorova erudicija i sposobnost sinteze čine ovu knjigu užitkom za čitanje, istovremeno pružajući korisne uvide u najnovije tendencije u oblasti međunarodnih odnosa i nauke o bezbednosti. Za sve koji žele da prodube svoje razumevanje svetske politike, ovo je nezaobilazno štivo.

Živimo u doba kada su međunarodni sukobi i krize posredstvom globalnih medija i društvenih mreža postali neizbežan deo naše svakodnevne teskobe. U moru informaciija i dezinformacija nije lako kritički ali objektivno sagledati celinu i razumeti kompleksne i često kontradiktorne procese svetske politike. U svetu post-istine, granica između naučne i kafanske teorije može lako nestati u oku laičkog posmatrača. Ukoliko tražite mapu koja će Vam pomoći da ovu granicu ne samo pronađete nego i da je pređete i sa lakoćom savladate naučni fond znanja o najuzbudljivim aspektima svetske politike, Međunarodna bezbednost: teorije, sektori i nivoi je prava knjiga za vas!

Knjiga predstavlja obimnu i pedantnu kompilaciju postojeće literature iz oblasti bezbednosnih studija i međunarodnih odnosa uopšte, kombinovanu s originalnim doprinosima samog autora i njegovim nastojanjem da opštu teoriju, koju prati mahom po najmodernijim radovima najistaknutijih autora, obogati uvidima i prilagođavanjima koji se odnose na stanje u državi i društvu u Srbiji i u regionu koji je okružuje. Autor je pokazao ogromnu erudiciju i veliko poznavanje savremene literature – mahom one na engleskom jeziku – povezanu sa sposobnošću da pravi sinteze i da čitaocu pomogne da prođe kroz prašumu raznih potrebnih i nepotrebnih klasifikacija, kojima obiluje savremena teorija međunarodnih odnosa. U tom pogledu je Ejdusov tekst štivo koje se s uživanjem čita i koje je vrlo korisno za onoga ko hoće da organizuje svoje već postojeće empirijsko znanje i da se obavesti o najnovijim tendencijama u razvoju onih disciplina koje se bave pitanjima bezbednosti, naročito nauke o međunarodnim odnosima.prof. Vojin Dimitrijević, iz recenzije provog izdanja

Pošalji