pakrac

PAKRAC

Vladan Matijević
"Pakrac" je uznemirujući roman Vladana Matijevića koji odvodi čitatelje na trnoviti put kroz život traumatizovanog veterana pakračkog ratišta. Smješten u surovu stvarnost Beograda, roman prati junaka koji se svakodnevno suočava s apsurdom života na Bulevaru kralja Aleksandra. Grupa raznolikih likova - narkomana, pijanaca, uličnih svirača, prosjaka, kriminalaca i drugih nevoljnika - stvara sliku o raspadu svih vrednosti u sredini gde su sunovrat morala i nasilje postali normalna pojava.

Junakov unutrašnji monolog, upućen prijatelju sa ratišta, Pepiju, duboko zaranja u psihologiju neuravnoteženog protagoniste. Između sećanja na krvave scene iz Pakraca i surove stvarnosti bulevara, Matijević istražuje naličje posleratne Srbije - zemlje osiromašene i moralno devastirane. Kroz ovu bespoštednu anatomiju posrnuća, junak izražava želju za ubijanjem kako bi se uklopio u crnu svakodnevicu.

Autor nežno prepliće događaje iz prošlosti i sadašnjosti, stvarajući duboko emotivan i provokativan prikaz života koji je istovremeno surov i prepoznatljiv. "Pakrac" je pripovedanje o traumi, moralnom srozavanju i želji za nasiljem, predstavljajući izazovan portret društva koje je izgubilo svoje vrednosti. Vladan Matijević majstorski isprepliće likove i događaje kako bi stvorio priču koja ostavlja snažan utisak na čitateljev um.

Pošalji