usta puna zemlje smrt gospodina goluže

USTA PUNA ZEMLJE / SMRT GOSPODINA GOLUŽE

Branimir Šćepanović
Roman Usta puna zemlje i kratka novella Smrt gospodina Goluže, Branimira Šćepanovića, ovaj put objedinjeni u jednoj knjizi. Šćepanovićeva "Usta puna zemlje" našla su se među 700 knjiga svih vremena, u antologiji svetske književnosti koju je objavila Francuska enciklopedija pod naslovom "Idealna biblioteka". Ovaj roman preveden je na 20 jezika, i samo na francuskom zabeležio 23 izdanja. Novela "Smrt gospodina Goluže", po kojoj je Živko Nikolić snimio istoimeni film, uvrštena je u antologiju "Moderne evropske novele" u Danskoj, u antologije "svetskih priča" i "slovenskih književnosti" u Americi. Po "Goluži" je 1997. snimljen i američki film "Džulijan Po"

Već prve stranice romana Usta puna zemlje, gde Šćepanović ocrtava konture neizlečivo bolesnog čoveka koji odlazi u zavičaj da bi dočekao smrt, ukazuju na dramatičnost i tegobu koja će se nadviti nad njim tokom čitavog dela. Agonija neumitnog kraja navodi misli ka oduzimanju sopstvenog života.
Usta puna zemlje možemo čitati sa istim onim čitalačkim zadovoljstvima i zanosima koji se mogu sresti kako kod Borhesa, tako i kod Huana Rulfa. Delo magijski obavija stvarnost jednog čoveka, njegovu unutrašnju nadmoć i pobedu nad grupom progonitelja.

Pošalji