novo
usamljena zvezda (lone star)

USAMLJENA ZVEZDA (LONE STAR)

Matilde Valter Klark
Lone star je roman o porodičnim odnosima, varljivosti ljudskog pamćenja i premošćavanju razdaljina, o detaljima koji detetu mogu da promaknu i zaključcima koje iz njih može da izvuče kada odraste. Danska spisateljica Matilde Valter Klark vešto razvija priču o ocu i ćerki i svemu što ih razdvaja – okeanu, jezičkoj barijeri i maćehi mitskih proporcija.
Podelite:

Kada joj je očuh preminuo, Matilde se suočila sa pitanjem: šta će se dogoditi kada joj i otac umre, daleko od nje, na drugoj strani Atlantskog okeana, u Teksasu? Hoće li joj neko uopšte javiti? Pred neumitnom činjenicom prolaznosti, odlučila je da se prihvati zadatka za koji se pripremala čitavog života – da napiše knjigu o odsutnom ocu, svetski poznatom fizičaru Džonu Valteru Klarku.
Danska spisateljica Matilde Valter Klark vešto razvija priču o ocu i ćerki i svemu što ih razdvaja – okeanu, jezičkoj barijeri i maćehi mitskih proporcija. Detinjstvo je gotovo i neće se vratiti, a njoj su ostale samo rupe u zbrkanim sećanjima, propuštene prilike i kajanje. Pišući ovaj roman, autorka dobija priliku da preispita uspomene i odnos sa ocem. Posetivši njegov zavičaj, samo srce ruralnog Teksasa (američke države čiju zastavu kolokvijalno nazivaju Lone Star – usamljena zvezda), Matilde otkriva svoje korene i suštinu karaktera čoveka koji joj je uvek bio otac, ali nikada tata. Lone Star je roman o porodičnim odnosima, varljivosti ljudskog pamćenja i premošćavanju razdaljina, o detaljima koji detetu mogu da promaknu i zaključcima koje iz njih može da izvuče kada odraste.

Pošalji