urugvajka

URUGVAJKA

Pedro Mairal
Pedro Mairal u knjizi Urugvajka pripoveda o piscu koji sa svoje četrdeset četiri godine odlazi iz Buenos Ajresa na jedan dan da podigne honorar u Montevideu koji mu je više nego potreban. Ujedno, to je za njega prilika da promeni čitavu percepciju i zamisli život bez briga koje mu donosi porodični život. Zato je isplanirao i susret sa mladom, lepom devojkom koja pretstavlja beg iz realnosti. Ipak, stvari se neće odvijati kako je zamislio i on će biti pred odlukom koja će mu sasvim promeniti život.

Lukas Perejra je pisac, ima četrdeset četiri godine, i odlazi iz Buenos Ajresa na jedan dan u Montevideo da tamo podigne honorar. Pošto je već duže vreme bez posla i prihoda, taj novac za njega predstavlja rešenje ekonomskih, ali i mnogih drugih problema. U tome Lukas vidi i mogućnost da zamisli život drugačiji od onog koji sada živi, opterećen dugovima i porodičnim obavezama, brigom oko malog deteta i sumnjom da ga žena vara. Već je isplanirao da se u Urugvaju, s druge strane velike reke, nađe s mladom i lepom devojkom koju je prethodne godine upoznao na književnom festivalu. Urugvajka o kojoj mašta za njega je otelotvorenje snova, bekstvo iz svakodnevice koja ga guši i braka koji se raspada, baš kao što je Montevideo grad koji u svom eskapizmu idealizuje – dovoljno blizu, a ipak daleko.
Stvari se, međutim, ne odvijaju kao što je Lukas isplanirao, pa će se, našavši se u beznadežnoj situaciji, zapitati šta je ono što zaista čini sreću u životu, i biće prinuđen da donese odluku koja će mu život promeniti iz korena.

Pedro Mairal, URUGVAJKA

06.10.2020.

Roman Urugvajka prati priču o piscu Lukasu Perejri koji se zapućuje iz Buenos Airesa u Urugvaj kako bi podigao avans za dve nove knjige. Ipak, njegovi motivi za odlazak kriju i nešto sasvim drugo – susret sa mladom Urugvajkom Guerom o kojoj već dugo mašta. Pedro Mairal, autor ovog romana je, koristeći glas prvog lica, priči dao snažnu intimnost tako da čitalac sve vreme aktivno proživljava sva emotivna stanja glavnog junaka. Detaljnije

Pošalji

URUGVAJKA

Valahiru
★★★★★
08.06.2022.
Ova knjiga govori o puno tema, što se ne bi reklo na osnovu broja stranica. Uprkos tome što je kratka, provučeno je puno toga. Od preljube, neverstva, porodičnih odnosa, pa sve do seksa, finansijske krize i svakodnevnih briga. Knjiga je pisana iz ugla Lukasa, pisca koji je oženjen i ima sina. Lukas je nezadovoljan sa puno toga, čak i u nekim delovima depresivan - ispravite me ako grešim, ali je meni odavao elemente depresije na početku romana. Lukas je neveran, a u isto vreme sumnja na neverstvo supruge. Pored finansijskih problema, nema želju za radom, niti za pronalaženjem načina da promeni svoju trenutnu situaciju, bar u početku. Glavni lik je pun sumnji, frustracija i besa koje ispoljava prema drugima, ali pokazuje i dobru stranu. Imamo priliku da vidimo i odnose u jednoj porodici. Vidimo koliko Lukas voli svog sina, ali i koliko mu je njegovo rodjenje donelo briga. Oseća strah koji ima svaki roditelj, da se njemu nešto ne desi, pa dete ostane siroče - ostane samo. Lukas govori i o ljubavi prema svojoj ženi, kojoj je zahvalan što ga je trpela do sad i imala strpljenja. Spominje brojne komične scene sa detetom, koje zaista mame glasne osmehe. U knjizi ima i psovki, izmedju ostalog svega onoga što ima u današnjem govoru. Ovde autor koristi sve, bez ustezanja i pardona. Ako vam ne smeta da čitate takav stil pisanja, možete čitati na miru. Da ne pomislite da je u ovoj knjizi radnja crna - naravno da nije. Prisutna je i ljubav, zabranjena ljubav i bol, ali i humor u pojedinim delovima. Tu su i opisi predela, Montevidea i Buenos Ajresa. Opisi čine da uživate i otputujete na kratko na njihove plaže, prošetate ulicama i posetite njihove radnje i restorane. Na momente sam se mučio sa ovom knjigom, pa sam pravio pauze. Na momente me toliko očaravala, da sam sa uživanjem prelazio svaku stranicu. Dakle, utisci su od početka bili, a i ostali su pomešani. Ne preporučujem je čitaocima koji ne čitaju slobodan stil, bez ustručavanja sa rečnikom, kao i opisima eksplicitnih scena.