uravnotežena tablica rezultata

URAVNOTEŽENA TABLICA REZULTATA

Robert S. Kaplan, David P. Norton

PRETVORITE STRATEGIJU U AKCIJU!
Kaplan i Norton stvorili su „Uravnoteženu tablicu rezultata“ (eng. Balanced scorecards) kako bi pomogli firmama koje žele da pređu s ideja na delovanje, da ostvare dugoročne ciljeve i dobiju povratne informacije o strategiji. Uravnotežena tablica rezultata se sastoji od četiri dela: pojašnjavanja i prevođenja vizije u strategiju; prenošenja i povezivanja strateških ciljeva i mera; planiranja, određivanja ciljeva i usklađivanja strateških inicijativa i poboljšavanja strateškog feedbacka i učenja.
Ova knjiga je bogata tehničkim detaljima, ali i jasan raspored unutar nje omogućava lakše čitanje i razumevanje koncepcija.

Kratak sadržaj
Mjerenje i Upravljanje u informacijskom dobu
Zbog čega poslovni subjekti trebaju Uravnoteženu tablicu rezultata
Financijska perspektiva
Potrošačka perspektiva
Perspektiva internih poslovnih procesa
Perspektiva učenja i rasta
Povezivanje mjerila Uravnotežene tablice rezultata s Vašom strategija
Struktura i strategija
Postizanje strateškog usklađivanja: Odozgo prema dolje
Ciljevi, preraspodjela resursa, inicijativa i proračuna
Povratna informacija i strateški proces učenja
Provođenje upravljačkog programa Uravnotežene tablice rezultata

ROBERT S. KAPLAN je profesor zadužbine Baker Foundation na Harvard Business School-u i zajedno sa Davidom P. Nortonom je osmislio uravnoteženu tablicu rezultata. Prvi put su ovu ideju predstavili 1992. u članku Harvard Business Reviewa, a otad su sistem preuzele mnoge međunarodne kompanije, poput Mobila i Searsa. Pre Harvarda, Kaplan je bio predavač i dekan Tepper School Businessa pri Carnegie Mellon University. 2006. je primio nagradu za životno delo odseka za računovodstvo (Management Accounting Section) Američkog računovodstvenog saveza (American Accounting Association).
DAVID P. NORTON je osnivač i direktor nekoliko organizacija koje se specijalizuju za sisteme i procesuiranje kojima se unapređuje sprovođenje poslovnih strategija. Dr. Norton je osnovao i izgradio i niz profesionalnih uslužnih firmi tokom svoje karijere, a svaka se koncentrisala na najvažnija i najaktuelnija pitanja iz menadžmenta, i to svega od menadžmenta informacionih tehnologija do strateškog menadžmenta.

Pošalji