uputstvo za razumevanje čoveka

UPUTSTVO ZA RAZUMEVANJE ČOVEKA

Nebojša Kujović
Uputstvo za razumevanje čoveka, Nebojše Kujovića, može lakše da se objasni kroz ono što nije nego kroz ono što jeste. To nije roman, nije ekonomska, sociološka, filozofska, fantastična ili statistička analiza, a zapravo, ova knjiga sadrži sve od navedenog. Spremite se za vrtoglavo putovane kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, koračajući u najdublja filozofska pitanja smisla i postojanja. .

To je mozaički prikaz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kroz razmišljanje o pitanjima smisla i postojanja, preko nesvakidašnjeg povezivanja snova, istorijskih istina, surovih činjenica, imaginacije i fantastike.
Knjiga zahteva, pre svega, pažljivog čitaoca koji je spreman da svoju egzistencijalnu intimu i upitanost, podeli sa piscem. U na izgled običnom snu pojavljuje se suvo, prašnjavo korito ušća Save u Dunav. Taj, šokantni doživljaj je povod za razmišljanje o tome da li to naše reke nestaju samo u snu, ili nam pak snovi šalju skrivene poruke. Misaono putovanje počinje Maltusovom teorijom stanovništva i pitanjem šta sada, posle toliko godina, pokazuju stvarni podaci. Da li je Maltus bio u pravu? Potraga za odgovorom teče kroz mnoge demografske, razvojne, društveno ekonomske i političke aspekte današnjeg globalnog sveta, osvetljavajući dobro i loše u čoveku i ljudskoj zajednici. Zašto se čovek ponaša tako nerazumno, kako se odvija ta slojevita i složena igra između njegovog racionalnog, ekonomskog i psihosocijalnog bića. Kako nastaju individualna pohlepa i želja za moći. Ali, isto tako, kako se ona prenosi i stvara pohlepne i korporacije i moćna društva. Kako sve to utiče na planetu. Naredna dva poglavlja se bave ispitivanjem duhovnosti današnjeg sveta i razmišljanjem o tome kakva bi to nova Nojeva barka bila potrebna čovečanstvu, ako bi se nastavilo sa ovakvim životom. Na kraju, iznenadni obrt dolazi ponovo kroz san. U njemu se sasvim neočekivano javlja nepoznato vanvremensko i vanprostorno biće koje, oslanjajući se na zaključke prethodne analize, nudi ključna i krajnje provokativna objašnjenja kosmičkih odnosa i mogući, ne i nužni, ali skoro neverovatni, scenario budućnosti čovečanstva.

Pošalji