umeće vladanja

UMEĆE VLADANJA

Makijaveli, Sun Cu
"Umeće vladanja" je koncept knjiga koja spaja iskustva mislilaca iz različitih vremena i delova sveta Makijavelija i Sun Cua. "Umeće vladanja" nazivom odlično objedinjuje teme kojima su se bavili Makijaveli i Sun Cu u "Vladaocu" i "Umeću ratovanja".


Još jedna u nizu koncept knjiga kojima se produkcija Kontrast izdavaštva odlikuje. "Umeće vladanja" pokazuje kako se u različitim vremenskim periodima i na različitim meridijanima, veliki mislioci razumeju i kako ova veza govori više o univeralnosti ljudske prirode nad kojom vlast teži da ovlada, nego bilo šta drugo. Integracioni naslov "Umeće vladanja" na najbolji nacin obuhvata tematiku objedinjenih naslova, obzirom da Umeće ratovanja, čini samo jedan od zadataka svakog uspešnog Vladaoca.
Izdanje se takođe efektnim gračkim dizajnom i više nego popularnom cenom.

 

Nikolo Makijaveli (ital. Niccolò Machiavelli; 3. maj 1469 — 21. jun 1527) je bio italijanski politički filozof tokom renesanse. Njegovo najpoznatije delo, Vladalac (Il Principe), je knjiga namenjena da bude priručnik za vladare. Izdata nakon njegove smrti, knjiga je zagovarala teoriju da „cilj određuje sredstvo“, što se smatra ranim primerom realpolitike. Uobičajena je pogreška da se kaže da cilj opravdava sredstvo, što Makijaveli ni u jednom svom spisu nije napisao. Makijaveli je prvi mislilac koji je uočio da politika ne podleže etičkim principima, jer opravdati nešto znači to učiniti etički ispravnim.

 

Izraz makijavelistički danas opisuje usko, samo-interesno ponašanje, i vodi mnogim nepravilnim shvatanjima Makijavelijeve filozofije.

Sun Cu (/ˈsuːnˈdzuː/; takođe se može čitati i kao Sun Zi) bio je kineski vojni general, strateg, i filozof koji je živeo u Prolećnom i Jesenjem istorijskom periodu stare Kine. Pravo značenje imena je “Gospodar Sun”. Na rođenju je dobio ime Sun Vu dok je van porodice iz poštovanja bio oslovljavan sa Čangking. Tradicionalno mu se pripisuje auotrstvo nad knjigom of Umetnost ratovanja, izuzetno uticajna drevna kineska knjiga o borbenoj strategiji. Sun Cu je imao izuzetan uticaj na kinesku i azijsku istoriju i kulturu, kao autor a i kao i legendarna istorijska ličnost.

Pošalji