umeće slušanja

UMEĆE SLUŠANJA

Erih From
"Ovu knjigu je divno čitati; nije u pitanju psihoanalitička tehnika već dokaz njegove tople empatije i humanog obzira prema pacijentima"
Beti Guld

Mada se smatra društvenim kritičarem, Erih From je prije svega bio psihoanalitičar našeg vremena. Ovi spisi spajaju dva aspekta razmišljanja, pokazujući kako on gradi na temelju frojdijanske teorije i kako je modfikuje svojim humanističkim stavovima. Erih From se više od pedeset godina bavio psihoanalizom; više od četrdeset godina bio je aktivan u Njujorku i Meksiko Sitiju kao učitelj, supervizor i predavač na institutima za psihoanalitičku obuku.

Ko je Erih From i zašto nam je važan?

09.11.2021.

Erih From je bio nemački socijalni psiholog i psihoanalitičar koji je bio povezan sa Frankfurtskom školom kritičke teorije. Bio je poznat po tome što je razvio koncept da je sloboda osnovni deo ljudske prirode i osporio teorije Sigmunda Frojda. Sa 14 godina, From je bio pod velikim uticajem početka Prvog svetskog rata i razvio je snažno interesovanje za ponašanje grupa. Počeo je da traži odgovore na svoja pitanja u spisima mislilaca uključujući Sigmunda Frojda i Karla Marksa. Godine 1926. oženio se Fridom Rajhman, 10 godina starijom ženom koja je nekada bila Fromov lični psihoanalitičar. Brak je raskinut posle četiri godine. Detaljnije

Pošalji