ulica katalin

ULICA KATALIN

Magda Sabo
Ulica Katalin je delo jedne od najprevođenijih mađarskih književnica Magde Sabo, a dobitnik je nagrade Cevennes za evropski roman.

U mirnoj Ulici Katalin u svom detinjstvu uživaju gradonačelnikov sin Balint, ćerke upravnika Elekesa, Irena i Blanka, i mala Henrijeta Held, ćerka jevrejskog zubara. Ali počinje rat koji menja sve pa i odnose u Ulici Katalin. Henrijetina porodica živi sakrivena na tavanu dok ih Nemci ne otkriju, Henrijeta će se spasti, ali ni njena sudbina, kao ni sudbina ostalih junaka neće biti dobra.
Roman Ulica Katalin dobitnik je nagrade Cevennes za evropski roman.

Pošalji

ULICA KATALIN

AnjaS.
★★★★★
14.12.2022.
Kakav roman! Kakav stil pisanja, narativ, preplitanje likova, pripovedaca i radnji! Presrecna sam sto sam poslusala citaoce koji su mi preporucili ovakvu jednu (odlicnu u svakom smislu) knjigu! Sa razlogom visestruko nagradjivana madjarska knjizevnica Magda Sabo prica nam licne drame i drustvene okolnosti u vezi sa tri porodice koje zive kao susedi u ulici Katalin u Budimpesti. Vodi nas na putovanje prijateljstva, simpatija, ljubavi, rata, osveta i slomljenih srca u godinama izmedju 1934.i1968. Drugi Svetski rat im preokrece zivote i od tada nista vise nije isto kao pre, niti moze biti. Sabo znalacki istrazuje unutrasnje traume koje su decenije rata i posleratne diktature naneli srednjoj klasi Madjarske. U pitanju su obicni ljudi koji su preziveli strahote. Ali,zapravo, jesu li ih uopste preziveli? Secanja na mrtve izgledaju zivlje od svakodnevne stvarnosti onih koji su jos uvek zivi. Vremenom se pojavljuje jasniji pogled na proslost. Ali to nimalo nije utesno. "Ulica Katalin" nije ratni roman vec preplet nesrecnih sudbina nekada bezbrizne dece i njihovih porodica. Kako svoju mladost (neki i zivote) zavrsavaju cerke porodice Elekes-Irena i Blanka,lepi majorov sin Balint i cutljiva jevrejka Henrijeta Held? I cije ime svako ima pozove na kraju svog zivota? Neobican, ali izuzetan roman. Za neko vreme procitacu ga opet jer bi ovakvu jednu maestralnu knjigu trebalo uvrstiti u srednjoskolsku lektiru na mnogim ratom zahvacenim prostorima....