udavljeni opanci

UDAVLJENI OPANCI

Mihajlo V. Đorović
„Udavljeni opanci” Mihajla Đorovića bili su i ostali glavna motivacija i velika pokretačka sila na putevima života i ostvarenja dečačkih maštanja. Ova knjiga predstavlja odu koja je posvećena radu. Autor je, opisujući svoj život od najranijeg detinjstva, na najbolji mogući način predstavio i potvrdio činjenicu da se nesebičnim i upornim radom, u životu mogu savladati sve prepreke i stići do željenih visina. Nakon pročitanih stranica ove autobiografije shvatamo koliko nas svaki događaj iz detinjstva obeležava i usmerava ka svemu onome što nam život priređuje i onom šta od njega očekujemo.

Ova knjiga predstavlja odu koja je posvećena radu. Autor je, opisujući svoj život od najranijeg detinjstva, na najbolji mogući način predstavio i potvrdio činjenicu da se nesebičnim i upornim radom, u životu mogu savladati sve prepreke i stići do željenih visina.
Odrastao na selu, još pre polaska u školu, bio je uključen u obavljanje ozbiljnih i teških svakodnevnih seoskih poslova. Kasnije u đačkim danima, uspeo je da uskladi taj rad sa učenjem i igrom, što nažalost danas mnogima ne uspeva.
Iako postoji mnogo pozitivnih elemenata u ovoj knjizi vezanih za autora koje treba istaći, izdvojio bih posebno njegovu sposobnost u prenošenju svog znanja drugima u vidu davanja dopunskih časova. Sa time je počeo još u srednjoj školi, a onda nastavio na fakultetu i posle toga. A znanje je mogao da prenosi zato što ga je imao i što ga je uvek sam sticao. Ovaj njegov primer je najbolja potvrda činjenice da je znanje jedina roba koja se upotrebom ne smanjuje, već naprotiv, stalno se uvećava.Druga stvar koju treba istaći u ovoj knjizi je njegova ljubav prema bližnjima, prema majci i prema bratu. Majku obožava, sluša i ispunjava njene savete. Na jedan dirljiv način kada spominje reč majka onda je piše sa velikim slovom M.Treba pomenuti i beskompromisnost autora ove knjige u odbrani svojih stavova. Tako je to činio još u detinjastvu, a onda kao student i vojnik, a tako verovatno radi i danas. Sa time se čovek rodi i to ima ili nema. Oni, koji imaju svoje stavove i čvrsto stoje uz njih, braneći ih, uvek su cenjeni.Mnogo, mnogo toga vrednog i poučnog ima u ovoj knjizi i zato ovu knjigu treba obavezno čitati.Miloš JovanovićIzvanredna životna saga dečaka iz Jošaničke Banje, sina palog borca, iz siromašne ali čestite i poštene porodice.Sa izuzetnim žarom i do detalja opisan je put dečaka koji je iz „opanaka” zagazio u intelektualni milje.Doživeo je razne životne nedaće, nije se stideo pastirskog života, ogromno znanje nesebično je delio sa drugima, podnosio stojeći omalovažavanja, ali i bio uporan, istrajan, rečit i vazda pravedan. Nakon pročitanih stranica ove autobiografije shvatamo koliko nas svaki događaj iz detinjstva obeležava i usmerava ka svemu onome što nam život priređuje i onom šta od njega očekujemo. „Udavljeni opanci” Mihajla Đorovića bili su i ostali glavna motivacija i velika pokretačka sila na putevima života i ostvarenja dečačkih maštanja.Žarko Čigoja

Pošalji