udaviće se u suzama svojih majki

UDAVIĆE SE U SUZAMA SVOJIH MAJKI

Johanes Anjuru
Roman Udaviće se u suzama svojih majki Johanesa Anjurua brutalna je priča o terorizmu. Kakve veze religija ima se terorizmom i da li se teroristički čin može, ako ne opravdati, onda makar shvatiti njegovi razlozi, Anjuru objapšnjava kroz razgovor sa mladom teroristkinjom, smeštenoj na klinici za forenzičku psihologiju. Udaviće se u suzama svojih majki je iskren roman, pun preispitivanja.
Podelite:

Jedne zimske večeri u Gotenburgu, troje ljudi koji su se zakleli na vernost Daešu, terorističkoj kvazidržavi na Bliskom istoku, ulaze u lokalnu knjižaru. Ubrzo su se začuli pucnji, nastala je panika i gosti knjižare su uzeti za taoce. Kada je situacija eskalirala, jedan od napadača, mlada žena čiji je zadatak bio da snima čitav napad i prenosi ga uživo preko interneta, obraća se svojim saborcima: „Sve je krenulo po zlu. Moramo da bežimo.”

Dve godine kasnije, na klinici za forenzičku psihijatriju, autor posećuje mladu ženu koja je tražila da razgovara s njim. Nerado odgovara na taj poziv: u njegovim očima ona je demon koji mu je uzurpirao religiju.

Pošalji