novo
ubistva pod cvetnim mesecom

UBISTVA POD CVETNIM MESECOM

Dejvid Gren
Dejvid Grin predstavlja istinitu priču o jednom od najgorih zločina u američkoj istoriji. Dvadesetih godina prošlog veka, indijansko pleme Osejdži iz Oklahome bilo je najbogatije na svetu. Kada je na prostoru na kome su živeli otkrivena nafta neko je počeo da ih ubija, da bi, posle 24 ubistva, FBI preuzeo slučaj. Ubistva pod cvetnim mesecom otkrivaju stravične zločine, a autor ju je napisao posle dugogodišnjeg istraživanja.

Ubistva u narodu Osejdž i rađanje FBI-ja
„Remek-delo dokumentarne literature.“ Boston Globe
Istinita priča o jednom od najmonstruoznijih zločina u američkoj istoriji.
Dvadesetih godina 20. veka najbogatiji narod na svetu bili su Indijanci plemena Osejdž u Oklahomi. Nakon što je nafta otkrivena ispod njihove zemlje, Osejdži su vozili skupe automobile, gradili vile i slali decu u evropske škole.
A onda je neko počeo da ubija Osejdže, jednog po jednog. Porodica Moli Berkhart postala je prva meta, a onda su i ostali pripadnici plemena počeli da umiru pod tajanstvenim okolnostima. Nisu preživeli ni oni koji su se odvažili da istraže ova ubistva na Divljem zapadu.
Kako se broj smrtnih slučajeva popeo na dvadeset četiri, FBI je preuzeo slučaj. Bila je to jedna od prvih velikih istraga FBI-ja, i loše je počela. Očajan, mladi šef Džej Edvard Huver zatražio je pomoć bivšeg teksaskog rendžera Toma Vajta kako bi rešili ovu misteriju. Vajt sastavlja tajni tim agenata koji je zahvaljujućim novim tehnikama istraživanja razotkrio jednu od najjezivijih zavera u američkoj istoriji.U Ubistvima pod cvetnim mesecom Dejvid Gren obelodanjuje šokantne zločine i seriju hladnokrvnih ubistava. Zasnovana na dugogodišnjem istraživanju i novootkrivenim dokazima, knjiga je remek-delo dokumentarne literature. Ali pre svega, ovo je optužnica protiv bezobzirnosti i predrasuda prema Indijancima koje su omogućile da ubice ostanu toliko dugo na slobodi.„Knjiga ima sve što bi ljubitelji trilera o stvarnim zločincima mogli poželeti.“ USA Today„Svaki korak u istrazi otkriva niz zlokobnih tajni i preokreta.“ Time Magazine„Knjiga godine!“ Entertainment Weekly

Dejvid Gren, UBISTVA POD CVETNIM MESECOM

28.08.2020.

Ovo je knjiga napisana posle dugog istraživanja o istinitim događajima koji su se zbili dvadesetih godina prošlog veka. Njen autor Dejvid Gren iznosi brojne podatke i opisuje strašne zločine nad indijanskim plemenom Osejdži. Ubistva pod cvetnim mesecom možda najbolje može okarakterisati rečenica jednog belog biznismena iz Oklahome: „Osejdži postaju toliko bogati da će po tom pitanju nešto morati da se preduzme.“ Detaljnije

Pošalji