u kasno ljeto

U KASNO LJETO

Magdalena Blažević
"U kasno ljeto" Magdalene Blažević je retko potresan, a istovremeno lep i poetičan roman, ispričan glasom devojčice ubijene u ratu u Bosni. Kontrast između nežnosti i lepote s jedne strane, i užasa i besmislenosti rata s druge može vam slomiti srce.

Zovem se Ivana. Živjela sam četrnaest ljeta, a ovo je priča o posljednjem.

U KASNO LJETO je moćan roman o besmislenom ratu i besmislenim smrtima. O ubijenoj devojčici i njenoj prijateljici, o bezbrižnim igrama i nevinim maštarijama od kojih neće ostati ništa, o siromašnom a ipak toplom i nežnom seoskom životu, o živopisnoj i ujedno sablasnoj prirodi bosanskog kraja, o detinjstvu i nedoživljenoj budućnosti.

O jakim emocijama i stanjima koja zauvek obeleže čoveka Magdalena Blažević piše glasom mrtve devojčice, stvarajući priču koja nadilazi Žepče i okolna sela i vreme u koje je roman smešten, i postaje univerzalna himna protiv ratovanja. Roman buja od života i lepote, sve vrvi od boja, mirisa, zvukova, poetičnih slika bremenitih simbolima, i upravo taj kontrast sa smrću i užasom ispričan detinjim glasom čini roman izuzetno potresnim.

U kasno ljeto se čita sporo jer snažne emocije izviru iz svake reči, a očaravajuća poetičnost savršeno preciznih rečenica pokazuje nesvakidašnji dar koji je Blažević svrstao u najbolje današnje spisateljske glasove s naših prostora.

U kasno ljeto, Magdalena Blažević

04.04.2022.

"U kasno ljeto" Magdalene Blažević je retko potresan, a istovremeno lep i poetičan roman, ispričan glasom devojčice ubijene u ratu u Bosni. Detaljnije

Pošalji

U KASNO LJETO

Natalija Sknepnek
★★★★★
29.05.2022.
"U kasno ljeto" čitala sam u rano proleće. Sasvim je svejedno u koje godišnje doba čitate, jer ovo je knjiga koju bi trebalo da pročitate! Knjiga o ratu koja priziva mir.

U KASNO LJETO

Izgubiti Juliju
★★★★★
17.08.2022.
Juče sam otvorila ovu knjigu i vidim da je na spomen stanovnicima Kiseljaka 16.08. To je bio jučašnji datum, znači knjiga je pronašla mene. Priča o devojcici od cetrnaest godina koja je izgubila zivot u suludim ratnim danima. Nije fikcija vec istinit dogadjaj koji me potresao i ostavio u suzama, traje i danas. Precizno, simbolicno, poetski napisana. Glasom mrtve devojcice Magdalena nam ostavlja dusu na stranicama. Siromastvo, seoski zivot, mastanja koja nije stigla da ostvari. Njene snove koje nije dosanjala. Prigrlila sam ovu zenu u mislima i pokusala da utesim.