trafikant

TRAFIKANT

Robert Zetaler
Roman TRAFIKANT, Roberta Zetelera, priča o sedamnaestogodišnjem Francu Huhelu, koji se, uoči drugog svetskog rata seli u Beč. Radeći u trafici, upoznaje Sigmunda Fojda, i to će mu neobično prijatelstvo dati odgovore na neka suštinska pitanja o životu i ljubavi. TRAFIKANT nije sentimentalan roman kao što je ČITAV ŽIVOT, ali Zetaler i ovaj put svom junaku zadaje neobičan put.

Letnje nevreme iz korena menja život sedamnaestogodišnjeg Franca Huhela i seli ga u Beč, gde će se naći u vrtlogu predratnih zbivanja. Oluja u kojoj strada njegov zaštitnik, simboliše političku oluju koja će progutati Austriju.

Zapošljava se kao pomoćnik trafikanta kod dobrog i ljubaznog Ota, ratnog veterana, i ubrzo otkriva da posao nije težak i da se uglavnom sastoji od razgovora sa mušterijama i čitanja novina, što Oto smatra jedino značajnim ako si trafikant.

Beč ga opčinjava. Podseća ga na gulaš koji vri u šerpi na šporetu njegove majke. Život bi bio skoro idelan da nije nacista. Uz novinske naslove koji ga prate gde god da pogleda, donekle je svestan opasnosti koja se približava, ali se zavarava da sve ono što primećuje nije istina. Pa čak i kad postane potpuno očigledno da jevrejskih kupaca više nema, on zamišlja da „sede u svojim stanovima, ćute i privremeno su prestali da čitaju novine i puše“.

A kada junak ovog romana, u uskovitlanom Beču, i sam upadne u kovitlac slepe ljubavi, savete traži i dobija od jedne posebne mušterije – Sigmunda Frojda. Iskusni psihoanalitičar ne ume da mu pomogne kada su žene u pitanju, ali mu pomaže u drugim sumnjama koje ga muče istom jačinom: ima li čovek pravo da, u vreme društvenih i političkih turbulencija, brine svoje brige? Frojd mu na to odgovara obrnutim pitanjem: Zar je bilo šta što se u svetu dešava važnije od onih problema koje čovek sam ima?

I ovo pitanje je suština romana. Da li se utočište može naći u sebi ili je neminovno zagaziti u spoljašnji haos?

Andreas u romanu Čitav život beži u seosku samoću, ali gde će Zetaler odvesti Franca Huhela? Kakvu mu je sudbinu namenio?

Polje, Robert Zetaler

13.09.2021.

Knjiga „Polje“ Roberta Zetalera je knjiga ljudskih života – svaka priča je drugačija, a ipak povezana s bezbroj drugih. Ova knjiga nam pokazuje kako život, uz svu svoju kratkotrajnost, i dalje ima smisla. Detaljnije

Robert Zetaler, TRAFIKANT

14.07.2019.

Letnje nevreme iz korena menja život sedamnaestogodišnjeg Franca Huhela i seli ga u Beč, gde će se naći u vrtlogu predratnih zbivanja. Oluja u kojoj strada njegov zaštitnik, simboliše političku oluju koja će progutati Austriju. Detaljnije

Pošalji