teskoba večeri

TESKOBA VEČERI

Marike Lukas Rejnefeld
Teskoba večeri je zastrašujuće otvorena, potresna i na momente teško podnošljiva priča o porodici koja se raspada, o načinu na koji se deca nose s traumama, o pometnji u kojoj se prepliću nevinost i brutalnost, u kojoj su deca i žrtve i počinioci neshvatljivih surovosti. Debitantski roman Marike Lukas Rejnefeld, ovenčan Međunarodnom Bukerovom nagradom za 2020. godinu, upečatljiv je u divljoj, nasilnoj lepoti i predstavlja radikalno čitalačko iskustvo koje će vas zauvek promeniti.

Svet desetogodišnje Jas Milder, iz pobožne porodice u ruralnoj Holandiji, obeležen je osećajem masti na koži koja štiti od oštre zime, teksturom bradavica na krastačama koje migriraju, zvukom „rumenih reči“ kojih nema u Bibliji. Kada tragična nesreća slomi njene roditelje, deca Milderovih su prepuštena sama sebi – izmišljaju vlastita pravila, vlastitu kosmologiju, prelaze granice pristojnosti u divljoj pometnji, bivaju i žrtve i počinioci neshvatljivih surovosti. To preplitanje nevinosti i brutalnosti je kompleksno, potresno i teško podnošljivo. Jas upada u vrtlog uznemirujućih maštanja, oslobađajući mrak koji preti sve da ih proguta.

Debitantski roman Marike Lukas Rejnefeld, ovenčan Međunarodnom Bukerovom nagradom za 2020. godinu, upečatljiv je u divljoj, nasilnoj lepoti. Prepun nezaboravnih slika – sirovih, nadrealnih, poetičnih – Teskoba večeri predstavlja radikalno čitalačko iskustvo koje će vas zauvek promeniti.

Marike Lukas Rejnefeld, TESKOBA VEČERI

02.02.2021.

Iako debitantski roman dvadesetosmogodišnje autotke Marike Lukas Rejnefeld, Teskoba večeri je dobio Bukerovu nagradu za 2020. godinu i izdvojio se svojom sirovošću i brutalnošću, ali koje su upravo u funkciji doživljaja koji ova knjiga i treba da nam stvori. Detaljnije

Pošalji