terapeutske slikovnice sreća

TERAPEUTSKE SLIKOVNICE - SREĆA

Tatjana Gjurković, Tea Knežević
Sreća je jedna od osnovnih emocija. Ona podrazumeva prijatno emocionalno stanje koje se često veže uz osećaj slobode, zadovoljstva, sigurnosti, unutrašnjeg mira. Sve emocije, pa tako i sreća najčešće traju kratko, dok se njihovo održavanje postiže razmišljanjem o situaciji koja je određenu emociju podstakla. Šta učiniti kada je dete srećno? Najbolja stvar koju roditelj može da učini u toj situaciji jeste da se opusti i da pokuša da razume detetovu sreću. Tako se naš osećaj sreće dopunjuje, širi i produžava. Pred nama je novi komplet "Terapeutske slikovnice - Sreća".

Serija slikovnica o sreći je poslednja u nizu terapetuskih priča o osnovnim emocijama. Terapeutske slikovnice imaju vrlo promišljenu fabulu kojoj je cilj da pomogne detetu da prepozna sebe u nekoj situaciji, da shvati šta oseća i dobije primer kako sebi može da pomogne.

Na kraju svake knjige nalaze se stručni saveti za roditelje i sve one koji se bave obrazovnajem dece.

1. Lavica ume da bude srećna zbog drugoga (sreća zbog drugoga ili kako naučiti decu da je za naše emocionalno zdravlje važno znati radovati se zbog drugih ljudi i njihovog uspeha).

2. Lisica je naučila da sreća stanuje u srcima (sreća i materijalne stvari ili kako naučiti decu da sreća nije izvan nas, u igračkama i predmetima, već da ona stanuje u našim srcima).

3. Hrčak oseća da postoji tiha i smirena sreća (aktivna sreća nasuprot mirnoj sreći ili kako primiriti „glasnu i bučnu“ reakciju kako bismo osetili mir i spokoj).

4. Kada se potrudi i uspe, konjić zna da podeli sreću s drugima (sreća zbog sopstvenog uspeha ili kako naučiti decu da prihvate pomoć, trude se i potom osete sreću i samopouzdanje zbog ostvarenog uspeha)

Pošalji