tekst

TEKST

Dimitrij Gluhovski
Roman Tekst Dimitrija Gluhovskog je priča o sukobu generacija, ljubavi koja nije ostvariva i apsurdnoj osveti. Ilija, mladi diplomac moskovskog Filološkog fakulteta, umesto da se u noćnom klubu provede sa devojkom kao što su to obično radili, biva uhapšen zbog posedovanja droge koju mu je neko podmetnuo jer se previše bunio. Osuđen je na sedam godina robije. Pola dana pre nego što će ga pustiti iz zatvora, umire mu majka. Sam, očajan i bez para odlazi u klub da pronađe Sergeja, policajca koji mu je podmetnuo narkotike. Pronalazi ga i bez griže savesti ubija.

Tekst je prvi realistički roman Dmitrija Gluhovskog, autora Metroa, Budućnosti i Sumraka. Ova knjiga je spoj trilera, noar romana i drame, priča o sudaru generacija, o nemogućoj ljubavi i uzaludnoj osveti. Radnja se razgranava po savremenoj Moskvi i njenim predgrađima. Telefon je postao rezervni magacin duše. U njemu su naša najživlja sećanja: čuvamo svoj smeh na fotografijama, a minute sreće u video zapisima. U prepiskama su majčini saveti i poslovne tajne. U istoriji brauzera je sve što nam je u stvari interesantno. U četovima su izjave ljubavi i oproštaji, snimci iskušenja i svedočanstva o grehu, suze i uvrede. Takvo je vreme. Slike, video, tekst. Telefon, to i jesam ja.

Dimitrij Gluhovski, TEKST

06.08.2019.

Ilija, mladi diplomac moskovskog Filološkog fakulteta, umesto da se u noćnom klubu provede sa devojkom kao što su to obično radili, biva uhapšen zbog posedovanja droge koju mu je neko podmetnuo jer se previše bunio. Osuđen je na sedam godina robije. Pola dana pre nego što će ga pustiti iz zatvora, umire mu majka. Sam, očajan i bez para odlazi u klub da pronađe Sergeja, policajca koji mu je podmetnuo narkotike. Pronalazi ga i bez griže savesti ubija. Detaljnije

Pošalji