tasilija u potrazi za slikom

TASILIJA: U POTRAZI ZA SLIKOM

Milan P. Rakočević
"Tasilija: u potrazi za slikom" Milana P. Rakočevića priča je o planini duboko u Sahari, gde se nađe zalutali francuski poručnik rutinske patrole, koji otkriva drevno nalazište praistorijskih pećinskih slika.

O kakvom je putovanju reč? Kuda sam se to u mladosti zaputio pa sad želim da napišem ovaj zakasneli izveštaj?
Postoji jedna teško dostupna planinska oblast duboko u Sahari, negde na tromeđi Alžira, Libije i Nigera koja se zove Tassili N’Ajjer (Tasilija).
Na toj planini je jedan zalutali francuski poručnik tokom rutinske patrole 1933. godine sa odredom meharista2 slučajno otkrio drevno nalazište preistorijskih pećinskih slika.
Nekoliko godina kasnije, francuski arheolog Anri Lot doznao je za to otkriće i sa jednom ekspedicijom, prvi obišao Tasiliju. Bilo je to 1956. godine. Tada je ustanovljeno da tamo ima preko sto hiljada preistorijskih slika i gravira koje datiraju iz perioda od 8.000 do 1.500 godina pre n.e. (10.000 godina od danas). Anri Lot je objavio rezultate svojih istraživanja što je odjeknulo u svetu kao jedan od najznačajnijih događaja u oblasti arheologije posle otkrića pećine Lasko u Francuskoj.

Pošalji