lažne vesti

LAŽNE VESTI

Nerejda Kariljo
"Lažne vesti", Nerejde Kariljo, uči nas kako da prepoznamo dezinformacije i pruža proverene tehnike za borbu protiv njih. Autor nam otkriva kako se svakodnevno na društvenim mrežama suočavamo sa manipulisanim slikama, video-zapisima, teorijama zavere, deepfake-ovima i botovima koji pokušavaju da nas obmanu. Još važnije, ova knjiga ističe da i mi sami često nehotice doprinosimo širenju dezinformacija, jer nam nedostaju alati za razdvajanje istine od laži. "Lažne vesti" je korisno štivo kako za tinejdžere tako i za odrasle koji se suočavaju sa izazovima informacionog doba, pružajući im jednostavne metode za proveru istinitosti informacija i promovisanje boljeg razumevanja sveta oko sebe.

Knjiga „Lažne vesti“ uči nas kako da prepoznamo dezinformacije i upoznaje nas s proverenim tehnikama borbe protiv njih.

Na društvenim mrežama svakodnevno nailazimo na manipulisane slike i video-zapise, na teorije zavere, dipfejkove, a tu su botovi koji jedva čekaju da nas povuku za nos. Pored svega toga, često i mi sami, nehotice, postajemo saučesnici u pravljenju haosa i širenju dezinformacija – zbog toga što nemamo alate koji bi nam pomogli da razdvojimo istinu od laži.

Ova knjiga pokazaće tinejdžerima, ali i odraslima koji se takođe teško probijaju kroz svet informacija, da je postupak provere istinitosti mnogo jednostavniji nego što smo mislili.

Pošalji