tarantula

TARANTULA

Tjeri Žonke

Knjiga po kojoj je snimljen film „Koža u kojoj živim“ (The Skin I Live In) Pedra Almodovara.

Tri priče, isprepletene nalik na paukovu mrežu, uvlače nas u krimi roman gotske atmosfere ispunjen mračnom stranom ljudske prirode, požudom, gubitkom i osvetom.
.
Rišar Lafarg je poznati specijalista za estetsku hirurgiju. Ali niko ne zna da je mlada žena u čijem prisustvu ga ponekad viđaju zapravo njegova zatvorenica. Rišar tera Evu na prostituciju na luksuznim pariskim žurkama, gde posmatra kako mušterije postupaju sa njom i uživa u njenoj patnji i gađenju prema životu koji joj je nametnuo.

Aleks Barni je upravo izvršio pljačku. Ubio je policajca, a i sam je ranjen. On mora da se sakrije, jer ga traže. Na njegovu žalost, tokom pljačke, neko je skinuo fantomku sa njegove glave i sigurnosna kamera mu je snimila lice. Priseća se svog starog druga Vensana, koji bi sigurno našao način da mu pomogne u ovoj nezavidnoj situaciji.

Vensan Moro jedne noći odlazi da se provoza motorom. U jednom trenutku shvata da ga neko prati. Pokušava da se otarasi progonitelja, gubi se u šumi, ali ga misteriozna osoba sustiže. Nakon četiri godine od Vensanovog nestanka, saznajemo da je njegov otmičar Rišar Lafarg, koji mu se sveti zbog silovanja ćerke.

„Spoj Markiza de Sada i Žan-Pola Sartra i nalik pričama strave Edgara Alana Poa, Tarantula je roman koji podjednako izaziva poštovanje i odbojnost.“ Washington Post

„Genijalan, elegantan i mračan roman... najmanje je što se može reći za Tarantulu“. The Washington Post Book World

Pošalji