tajna izgubljene riznice

TAJNA IZGUBLJENE RIZNICE

Borislav Zorić
U jeku Drugog svetskog rata igra sudbine dovodi mladog srpskog arheologa, Matiju Stefanovića, do manastira u kojem Nemci sumnjaju da se nalazi misteriozno pismo.

Nemajući srca da izda svoj narod i starog igumana on postaje deo lanca Čuvara, koji vekovima čuvaju i prenose tajnu o velikom blagu. Mnogo godina kasnije, njegov sin, Nikola, u svom poznom dobu u poslednji čas ostavlja unuku, imenjaku, trag koji treba da sledi i spase dragocenosti. Mladić kreće u potragu sa svojim najboljim prijateljem Goranom, mladim taksistom Dejanom, i dejanovom sestrom, lepom studentkinjom arheologije, Jovanom. U toj opasnoj avanturi staza će im se ukrstiti sa opasnim pretendtima na blago, policijskim inspektorima, profesionalnim ubicama, misterioznim organizacijama. Nikola po prvi put u životu testira svoje snage i hrabrost idući ka cilju: da ispuni amanet svoga dede, ali je istovremeno i njegovo srce pred iskušenjem, zagolicano dražima prelepe Jovane...

Tajna izgubljene riznice, prva knjiga iz zamišljenog serijala Zaveštanje čuvara koplja Svetog Đorđa mladog autora Borisalva Zorića, predstavlja očiti iskorak u prostoru žanra misterije i potrage koji poslednjih godina tako jasno dominira srpskom književnom scenom. Borislav Zorić svojim prvim romanom svrstava se u red relevantnih autora misterija i potraga, pre svega zbog znalački vođene priče u knjizi Tajna izgubljene riznice, uklapanja istorijskih motiva sa savremenim događajima, te njihove uzročno-posledične veze, kao i dispečerski tačnog raspoređivanja mnoštva likova koji ovaj roman čine posebnim. Ono što je, verujem, posebna vrednost Zorićeve knjige je bogat jezik, koji se ne zadržava samo na dijalogu i didaskalijama, već čitalac može pronaći deskriptivne pasaže, koji ne znaju da diktiraju ritam radnje i osmišljavaju kreativne pauze iza kojih sledi bura događaja.

Definitivno izuzetan prvenac Borislava Zorića koji zaslužuje potpunu čitalačku pažnju...“
Pošalji

TAJNA IZGUBLJENE RIZNICE

Snežana
★★★★★
28.04.2022.
Knjiga se čita u jednom dahu! Sve pohvale!