tačke ispod teksta, istočno od zapada

TAČKE ISPOD TEKSTA, ISTOČNO OD ZAPADA

Nadija Rebronja
"Tačke ispod teksta, istočno od zapada" Nadije Rebronje nosi enigmatičan i poetičan naslov, koji se može tumačiti kao ukazivanje na disperzivna književna traganja za saglasjima u umetnosti i kulturi.

Studija nosi enigmatičan poetičan naslov Tačke ispod teksta, koji se može tumačiti kao ukazivanje na disperzivna književna traganja za saglasjima u umetnosti i kulturi, proistekla iz suštinski kosmopolitskog doživljaja sveta koji ova monografija komparatistički iščitava iz književnog teksta. Rebronja svojim pristupom ocrtava specifičnu poziciju južnoslovenskih književnosti, trajno smeštenih između Istoka i Zapada, kao njihovu poetičku i kulturnuprednost.

Prof. dr Ljiljana Pešikan-Ljuštanović Komparatističko istraživanje balkanskih književnosti Rebronja oblikuje kao prostor prožimanja različitih slojeva kultura: orijentalne, hrišćanske, mediteranske, koje se sreću u „tački ispod teksta“, odnosno onom dubinskom, opšteljudskom. Metaforična ideja tačaka ispod teksta razvija se i postepeno usložnjava kroz podtekstualne i intertekstualne, intermedijalne, kulturološke i geografske veze Istoka i Zapada, Mediterana i Orijenta, oblikujući celovitost istraživačke zamisli kao svojevrsnu autorsku tačku ispod teksta, objedinjujuću perspektivu. Prof. dr Zorana Opačić Impresivan je opseg interesovanja, kao i relacije koje Rebronja istražuje u susretu sa tekstom. Srešćemo u njenim tekstovima i povezivanje, na prvi pogled, veoma udaljenih elemenata, kao što su relacije prema sufijskim i orijentalnim pjesnicima, a sa druge strane prema rokenrol poeziji. Takav pristup govori o širini znanja, kreativnom odnosu prema tradiciji, i o otvorenosti autorke za novije perspektive.

Pošalji