svetkovina

SVETKOVINA

Huan Hose Areola
Bogata i nesvakidašnja proza koja odiše meksičkom tradicijom, narodom i zemljom. Upoznajte se sa drugačijom vrstom pripovedanja, uz magični realizam ovog nesvakidašnjeg autora.

Huan Hose Areola, jedan od najznačajnijih pisaca kratke proze, romanom Svetkovina (La Feria, 1963) obogatio je meksičku književnost za izvanredno štivo fragmentarne strukture. U formi kratkih tekstova ili replika, koji predstavljaju sećanja iz detinjstva i autentične uspomene na događaje koje je autor pročitao, video ili čuo, događaji su poređani na prvi pogled nasumično, da bi do kraja knjige dobili impresivnu formu.

Areolina bogata i nesvakidašnja proza odiše meksičkom zemljom i njenim narodom, ali i magičnim realizmom tog podneblja, dočaranog kroz plejadu živopisnih i autentičnih likova. Radnja je zasnovana na pripremi proslave u čast sveca zaštitnika gradića Sapotlan u državi Halisko, kroz koju autor vodi čitaoca putem 288 fragmenata različite dužine, od jedne reči do nekoliko stranica. Roman bez protagoniste zamišljen je kao neprestani tok dijaloga i monologa, napisan različitim stilovima i registrima, uz obilje meksikanizama.Za ovdašnjeg čitaoca, Svetkovina predstavlja osoben susret sa meksičkom kulturom, tradicijom, nasleđem, mentalitetom i identitetom.Za ovaj roman, Areola je dobio prestižnu nagradu „Havijer Viljaurutija”.

Pošalji