sveti sava među nama

SVETI SAVA MEĐU NAMA

Branko Rakita
"Sveti Sava među nama" Branka Rakite ujedno će vam približiti priču o životu ovog sveca, kao i njegovom uticaju na prosvetiteljstvo i učenje.

Pravoslavna crkva ima ogromno nagomilano iskustvo da su sveci Božiji živi, da nas vide i čuju i da nam pomažu. Oni nam pomažu i kada mi znamo i kada ne znamo. Oni su blizu nas; mi osećamo njihovu blizinu, a oni osećaju naš dah.

Sveti Nikolaj Žički

Jedna od najčešćih pomisli na Svetoga Savu jeste da je on bio najveći učitelj i prosvetitelj naš. Želeo sam da ta Savina osobina dođe do izražaja i kod pisanja ove knjige… Njegovo podučavanje je jednostavno, razumljivo i uvek njegovim životnim primerom potkrepljeno. Podučavanje Svetoga Save nikada ne zastareva. Ono je uvek isto i aktuelno kroz sve vekove. Večne istine i večne vrednosti ne mogu nikada da zastare i dosade. Zato one i jesu nepromenjive… Sledeći tok kazivanja i prolazeći kroz celu knjigu, svaki čitalac će se uveriti da je Sveti Sava bio – crkveni poglavar, hristoljubivi borac, veliki filozof, sociolog, psiholog, učitelj i prosvetitelj, mirotvorac, diplomata, političar, organizator, strateg, hodočasnik, uvek monah, dobrotvor, darodavac, pisac, arhitekta i graditelj. Brojni su Savini pečati koji su nam ostali na večno bogaćenje i uzorno uzdizanje. Sveti Sava je uvek među nama, bio, i jeste i biće. Sve njegove tragove i spasonosne pečate mnogo lakše ćemo prepoznavati ukoliko Sveti Sava bude i u nama, a ne samo sa nama. Dobrobit bi bila velika ukoliko svaki maturant u našim školama i svaka porodica u našim domovima budu ispunjeni Duhom Svetoga Save i nadahnuti lepotom Svetosavlja.

Pošalji