sveska sa receptima

SVESKA SA RECEPTIMA

Žaki Diran
Romanom "Sveska sa receptima" autor Žaki Diran nam sjajno predstavlja portret čoveka kome kuhinja nije samo posao, već umetnost prevazilaženja teškoća kao i svakodnevno uživanje u sopstvenim kreacijama francuskih jela. Dirljiv roman o ljubavi sina prema ocu i njihovoj ljubavi prema kuhinji, koji obiluje nostalgijom, nežnošću i naravno dobrim jelima.

„Dobra kuhinja stvara uspomene.“ Žorž Simenon
Anri je harizmatični vlasnik restorana Cvetno odmorište. Pred očima svog sina Žilijena, on svakodnevno priprema ukusna tradicionalna francuska jela koja njegova žena Elen zapisuje. Ali jednog dana Elen napušta dom bez objašnjenja, sveska s receptima nestaje, a Anri poručuje Žilijenu da nikada neće postati kuvar. Žilijen se ipak neće odreći svoje strasti, i tokom studija književnosti krišom će nastaviti da kuva.

Kad Anri padne u komu, Žilijenu ostaje samo jedna opsesija: da pronađe očevu svesku s receptima. Tragajući za njom, otkriva i druge tajne i shvata zašto je Anri bez reči pustio svoju ženu da ode.

Ovim romanom Žaki Diran nam daje sjajan portret čoveka kome je kuhinja više od posla: svakodnevno uživanje i umetnost prevazilaženja teškoća. Nežna objava sinovljeve ljubavi, priča o nasleđivanju i tajnama, dok uživamo na svakoj stranici u autorovom senzualnom pisanju.„Omaž svim kuvarima koji toliko toga žele da ispričaju, ali ne nalaze prave reči.“ Culture food„Pravi ljubavni roman: govori najpre o ljubavi sina prema ocu, a zatim o ljubavi prema kuhinji. Nostalgična, dirljiva i veoma dobro napisana knjiga.“ Papilles et Pupilles„Sveska s receptima je više od romana, ovo je knjiga o prenošenju znanja, o neverovatnoj ljubavi prema ovoj umetnosti, ovom zanimanju koje zahteva da se svake večeri kockamo svojim životom pred gostima.“ Télérama„Nežnost, ruganje, i naravno evociranje jela zbog kojih vam kreće voda na usta na meniju su ovog divnog romana o komplikovanoj vezi između oca i sina.“ Cathulu„Pravi dragulj! Dirljiva porodična priča u francuskom restoranu koji toliko želim da posetim.“ La Rousse Bouquine

Pošalji