sveće gore do kraja
rasprodato

SVEĆE GORE DO KRAJA

Šandor Marai
Roman Sveće gore do kraja spada u klasike moderne evropske književnosti. Šandor Marai je na majstorski način ispričao priču punu emocionalnog naboja koja opisuje dugo očekivan susret dvojice nekadašnjih prijatelja. Njihova prisećanja na događaje iz prošlosti pretvoriće se u pravi dvoboj reči i optužbi i otkriti nikada prežaljenu ljubav iz davnih dana.

Od pisca evropskog klasika Tri lica jedne ljubavi



Prvobitno objavljen 1942. godine, ovaj roman Šandora Maraija otkriven je čitaocima širom sveta tek početkom ovog veka. Napet i izvrsno strukturiran, odmah je ocenjen kao klasik moderne evropske književnosti, delo koje svojim oštrim izazivanjem prošlosti deluje kao proročki pogled u moralne ponore sadašnjosti.



Stari general se u dvorcu skrivenom šumama svog velikog poseda očekuje retkog posetioca. To je čovek koji mu je nekada bio najbliži prijatelj, a koga je poslednji put video pre četrdeset jednu godinu. Dugo iščekivan i pripreman susret u kojem će se evocirati uspomene na jedan lov i generalovu davno preminulu ženu ubrzo će se pretvoriti u proces u kojem će general suditi gostu. U dvoboju reči i ćutnje, optužbi i utaja, otkriva se priča o strasnoj borbi za ljubav iz koje niko nije izašao kao pobednik.



„Savršen, majstorski napisan roman kakav se samo možete poželeti.“; Washington Post Book World



„Raskošan roman. Snažan, potresan i pre svega suptilan.Trijumfalno delo Šandora Maraija.“; New York Times Book Review



„Roman koji će i najzahtevnijeg čitaoca držati prikovanog uz svaku stranicu svojim emocionalnim nabojem.“; Los Angeles Times
 

Pošalji