sve priče

SVE PRIČE

Milorad Pavić
Sabrane priče Milorada Pavića, jednog od najvećih srpskih romansijera. Knjiga koja će savremenom čitaocu približiti život slavnog pisca posle Hazarskog rečnika. Forma koja olakšava čitanje, privući će i one koji se do sada nisu susreli sa delom ovog velikana.

Kao što sam naslov kaže – između korica ove knjige nalaze se sve priče Milorada Pavića. Iako važi za jednog od naših najznačajnijih romansijera, i iako se književna kritika pitala kako će izgledati njegov književni život posle Hazarskog rečnika, objavljenog 1984. godine, pisac je ostao dosledan sebi – nastavio je da od književnosti pravi istinu. Pri tome, nikada nije napustio formu kratke priče – priče su neprestano nastajale, razgranavale se i izrastale u čudesne svetove, koji su zapravo bili njegov dom, a danas su naša otadžbina. Tako nas je sam pisac uverio u sopstvene reči: samo duša može da raste i posle smrti.

Kada jednom zakoračite u književni svet Milorada Pavića, više nikada nećete izaći iz njega i bićete zauvek izmenjeni. Horizont tog sveta otkriće vam nevidljivu paralelu u kojoj se književnost i stvarnost neprestano sustiču i prepliću, a svako čitanje jeste pokušaj da se emigrira iz jednog u drugi svet ne bi li se otkrio zlatni presek – tačka u kojoj se seku večnost i vreme na prozoru duše.

Pošalji