suvišni izveštaj

SUVIŠNI IZVEŠTAJ

Filip K. Dik
"Suvišni izveštaj" je novela Filipa K. Dika. Dik u ovoj knjizi zamišlja budućnost bez nasilja gde se svaki zločin predupredi izveštajima, ali šta ako se izveštava pogrešno? "Suvišni izveštaj" ekranizovan je od strane Stivena Spilberga.

Zamislite budućnost u kojoj gotovo da nema zločina, a ubistvo se doživljava kao fenomen iz prošlosti? Zahvaljujući predviđanjima o kojima izveštavaju tri prekognita (bića koja su sposobna da vide neku od mogućih budućnosti), policija lišava slobode potencijalne zločince pre nego što stignu da izvrše naumljeni zločin. Ali šta ako njihovi izveštaji ne budu tačni ili, još gore, budu pogrešno shvaćeni? Vagajući između društvene uređenosti, mita o sigurnosti i lične slobode, Filip K. Dik je ispisao jednu od svojih najzanimljivijih meditacija na jednu od njegovih već dobro poznatih tema. Možemo se svakako prisetiti i Spilbergove istoimene ekranizacije ove novele koja je u godini kada je nastala zabeležila rekordnu gledanost, kao uostalom i sve ekranizacije Dikovih dela decenijama unazad.

Pošalji

SUVIŠNI IZVEŠTAJ

Valahiru
★★★★★
07.06.2022.
Ovo delo naučne fantastike moguće je pročitati za samo dva sata. Filip K. Dik u svojim delima istražuje brojne filozofske, političke i sociološke teme, pa je tako i sa ovim. Radnja se odvija u budućnosti, u kojoj gotovo da nema zločina. Sistem od tri prekognita (mutanta koja imaju sposobnost da vide moguću budućnost) omogućava policiji da na vreme prepozna i uhvati buduće sločince. Sistem se pokazao uspešnim, a broj zločina smanjen. Poslednje ubistvo desilo se pet godina ranije. Glavni lik Anderton je policajac pred penzijom, jedan od glavnih za ceo projekat. Kada jednog dana na kartici sa budućim zločincima Anderton pročita svoje ime, njegov život se menja iz korena. Autor nas tu obasipa akcijom, raznim teorijama zavere i političkom manipulacijom. Anderton nije znao koja verzija je prava, a nisam ni ja. Da li je moguće da je sistem pogrešio? On ne namerava da ubije nepoznatog čoveka. Ko stoji iza nameštaljke i da li je zaista nameštaljka u pitanju? Razmišljao sam o svakoj teoriji, zajedno sa Andertonom, a svaka se činila pravom. Dok glavni junak postaje paranoičan i ne zna kome može da veruje, klupko se polako odmotava. Šta ako je pogrešno shvatio izveštaje? Zašto se sva tri razlikuju? Glavni nedostatak novele jeste broj stranica. Nema previše prostora da bolje upoznamo likove, svega je dosta manje. Što se mene tiče, novela je ostavila dobar utisak, ali je filmska adaptacija u ovom slučaju bolja. Adaptacija je dosta dublja, odgovara na neka pitanja i daje dopune onih delova koji su mi u noveli falili. Autor nam ostavlja par važnih pitanja, o kojima sam dugo razmišljao. Uspeo je da nam pribiliži pitanja važna za svakoga od nas. Pitanja o slobodnoj volji, našoj sudbini i državnom uredjenju. Svakako, u planu su mi i druga dela ovog autora.