susret psihoanalitičarke i marine abramović

SUSRET PSIHOANALITIČARKE I MARINE ABRAMOVIĆ

Žanet Fišer
Susret psihoanalitičarke i Marine Abramović je uzbudljiva knjiga koja otkriva motive, strahove inspiraciju ove velike umetnice. U Susretu sa psihoanalitičarkom Marina Abramović analizira sebe i svoju umetnost dajući čitaocima jedinstvenu priliku da urone u njen tajanstveni univerzum.

"Žanet i ja sedimo u ambaru moje kuće u Hadsonu. Danas je 13. avgust 2015. Upravo završavamo naš razgovor od četiri dana u kome smo se dotakle toliko mnogo tema. Razmišljamo o knjizi koja treba da nastane od njih. Ja pogledam u svoje beleške i kažem: "Radi se o pobedi nasilja." A Žanet ponavlja: "Da, zaista, radi se o pobedi nad nasiljem"
I tek onda shvatam da sam ja mislila "pobeda nasilja" a Žanet je mislila "pobeda nad nasiljem". Potcenila sam proces koji se stvarno odigrao od početka mog rada do danas. "Pobeda nad nasiljem" je ispravno, jer ja sam pobedila.

Žanet Fišer, SUSRET PSIHOANALITIČARKE I MARINE ABRAMOVIĆ

07.10.2019.

Marina Abramović nije ni slutila da će se razgovori sa psihoanalitičarkom Žanet Fišer pretvoriti u njen najintimniji performans u kojem će se ogoliti do kraja, mnogo više nego kada je naga žiletom urezivala petokraku na stomak, svom silinom se sudarala s partnerom ili s njim bez odeće stajala na ulazu u galeriju dok su se posetioci provlačili između njih. Detaljnije

Pošalji