makart
šum vremena
608 rsd715 rsd
Ušteda 107 rsd (15%)
Sve cene su sa uračunatim PDV-om.
- +

ŠUM VREMENA

Džulijan Barns
Šum vremena Džulijana Barnsa je roman o kompromisima na koje je umetnik primoran pod pitiscima političkog sistema. Barns se u Šumu vremena bavi biorafijom Dimitrija Šostakoviča i kroz detalje iz intimnog života postavlja univerzalna pitanja o odnosu umetnosti i vlasti.
Podelite:

Novi Barnsov roman Šum vremena pozajmljuje naslov od memoara Osipa Mandeljštama – međutim, njegov junak nije hrabri Mandeljštam koji je zbog najoštrije kritike Staljinovog režima umro prognan u kampu u Vladivostoku, već je u središtu ove naizgled fikcione biografije sudbina kompozitora Dmitrija Dmitrijeviča Šostakoviča (1906-1975) koji nastavlja da komponuje i uprkos opresivnim merama sovjetske vlasti. Barns tematizuje bolne kompromise sa kojima umetnik pokušava da se izbori nakon što biva proglašen za narodnog neprijatelja od strane totalitarnog režima, kompromise koji ostavljaju duboke ožiljke na njegovoj duši. Ovo je roman o sudaru umetnosti i cenzure, kao i o našim kapacitetima za kukavičluk i hrabrost.
U središtu romana, organizovanog kao slike tri perioda iz Šostakovičevog života, tinja dinamika konflikata između zahteva lične darovitosti i represije političkog sistema Sovjetskog Saveza, slobode i cenzure. Kao i u svim velikim romanima, kroz intimne detalje života glavnog junaka postavljaju se pitanja od univerzalnog značaja: u ovom slučaju ta pitanja se tiču uticaja moći i vlasti na umetnost, granica hrabrosti i izdržljivosti u opiranju spoljnim pritiscima, kao i ponekad nemogućih zahteva savesti, sukoba ličnog integriteta i straha.

Pošalji