šum vremena
rasprodato

ŠUM VREMENA

Džulijan Barns
Šum vremena Džulijana Barnsa je roman o kompromisima na koje je umetnik primoran pod pitiscima političkog sistema. Barns se u Šumu vremena bavi biorafijom Dimitrija Šostakoviča i kroz detalje iz intimnog života postavlja univerzalna pitanja o odnosu umetnosti i vlasti.

Novi Barnsov roman Šum vremena pozajmljuje naslov od memoara Osipa Mandeljštama – međutim, njegov junak nije hrabri Mandeljštam koji je zbog najoštrije kritike Staljinovog režima umro prognan u kampu u Vladivostoku, već je u središtu ove naizgled fikcione biografije sudbina kompozitora Dmitrija Dmitrijeviča Šostakoviča (1906-1975) koji nastavlja da komponuje i uprkos opresivnim merama sovjetske vlasti. Barns tematizuje bolne kompromise sa kojima umetnik pokušava da se izbori nakon što biva proglašen za narodnog neprijatelja od strane totalitarnog režima, kompromise koji ostavljaju duboke ožiljke na njegovoj duši. Ovo je roman o sudaru umetnosti i cenzure, kao i o našim kapacitetima za kukavičluk i hrabrost.
U središtu romana, organizovanog kao slike tri perioda iz Šostakovičevog života, tinja dinamika konflikata između zahteva lične darovitosti i represije političkog sistema Sovjetskog Saveza, slobode i cenzure. Kao i u svim velikim romanima, kroz intimne detalje života glavnog junaka postavljaju se pitanja od univerzalnog značaja: u ovom slučaju ta pitanja se tiču uticaja moći i vlasti na umetnost, granica hrabrosti i izdržljivosti u opiranju spoljnim pritiscima, kao i ponekad nemogućih zahteva savesti, sukoba ličnog integriteta i straha.

Pošalji

ŠUM VREMENA

Marija
★★★★★
24.06.2022.
Briljantna priča o slavnom Dmitriju Šostakoviču, koja je, iako biografska, najmanje biografija. Ova priča je mnogo više od klasične biografije. Ona je odraz jednog vremena, odraz društvenih i političkih prilika u tom vremenu. Na najbolji način nam pokazuje koliko se politika trudi da bude umešana u sve sfere života, pa i u onima u kojima ne sme da bude, poput umetnosti, kao i to kakav uticaj ona ima na široku masu u formiranju njihovog mišljenja o tome šta je kvalitetno a šta nije, a sve to iz brojnih razloga, među kojima je i strah od režima. Dmitrij nam pokazuje ono najlepše u čoveku, a to je kako ostati dostojanstven i kako sačuvati svoje principe i uverenja uprkos svima i svemu. Ova izuzetna priča nam pokazuje njegov put od slave do propasti i natrag, o svim nedaćima koje je preživeo zato što je je želeo da ostane na distanci od sistema. Od toga da je doživeo najveću slavu, do toga da je njegova muzika preživela dve javne osude i zabrane izvođenja. Uprkos svemu ,uspeo je da sačuva umetnost, da eksperimentiše sa muzikom, da stvara posebno emotivan muzički jezik dočaravši svu draž i lepotu muzike. Ostao je upamćen kao najbolji i najznačajniji ruski kompozitor 20 veka, a ova izuzetna knjiga nam svedoči o toj borbi za čistotu umetnosti i lepotu ljudskog dostojanstva.