stvaralaštvo o velikom ratu

STVARALAŠTVO O VELIKOM RATU

Stanislav Krakov
Izraziti ekspresionista, Stanislav Krakov, izdvajao se u svom delu, Stvaralaštvo o Velikom ratu, autentičnim izrazom i stilom koji je snagu crpio iz svog učešća u ratovima 1912-1918. Autor je sjajnih pripovedaka, reportaža, putopisa, kritika u opsegu od literature do filma; svoje romane Kroz buru i Krila napisao je na frontu, na kojem je kratko vreme sam uređivao, pisao i ilustrovao šaljivi list Rovovac (svega četiri broja), sa željom da razveseli saborce.

Mladi potporučnik Stanislav Krakov pokrenuo je Rovovac u uslovima kakve samo rat može da priredi. Negostoljubivi predeli Kajmakčalana i okolnih visova sami su po sebi dovoljna teškoća, a ukoliko zamislimo još i neposrednu smrtnu opasnost koja je vrebala svakog trenutka, odluka da se osmišljava i piše jedan humorističko?satirični list zaslužuje divljenje. Neustrašiv i sa velikom dozom ratničke drskosti, Stanislav Krakov ništa manje hrabar nije bio ni kada se lati pera. Rovovac je vrcao od kritike negativnih pojava u srpskoj vojsci i društvu, koje su se očitavale tokom ratnih vremena i golgote srpskog naroda.
Specifičan rovovski humor ogleda se i u oglasima. Krakov osmišljava i tragikomičnu reklamu za rovovsko piće „Rovovin“. Izmišljeni doktori Slomivratić i Prebinogić reklamiraju „ROVOVIN“, koji sadrži smrtonosnu smešu od „50% kuršumina, 28% šrapnelina, 14% granadina i 8% bombina, a leči nervozu, reumatizam, kostobolju, tuberkulozu, gluvoću i t. d. Prodaje se u dozama od 32 grama pa do 40 kg, a za uspešno lečenje može se svaki uveriti po mnogim krstačama.“Zorana Opačić i Nataša Jovanović

Pošalji