stranci koji su zadužili srbiju

STRANCI KOJI SU ZADUŽILI SRBIJU

Žiža Radivojević
Knjiga Stranci koji su zadužili Srbiju, autorke Žiže Radivojević, posvećena je strancima koji su velikim dobrom zadužili Srbiju i bez kojih ona ne bi bila ista. Neki u ratu, drugi u miru, davali su se nesebično, a njihovo davanje ugradilo se u našu slobodu, kulturu, obrazovanje, umetnost, borbu za istinu. Svetle svojim primerima ti veliki ljudi koji su u Srbiju utkali svoje znanje, trud, najbolje godine svog života, a često i sam život. Zato je uzvišena veličina onoga što su učinili!

Da se samome sebi diči i divi. Ljubi tragove samo sopstvenih stopala. Podvig i viteštvo su kad u svom dobrom delu i plemenitosti podižeš i drugoga. I, nije dovoljno da ih čuvaš, zarobljene, u sopstvenom nezaboravu. Već da o njima svedočiš, bez obzira na to pod kojim su nebom rođeni. Kome su se bogu molili. Kojim su jezikom govorili.

Ovim načelima rukovodila se Žiža Radivojević, autorka dragocenog svedočanstva "Stranci koji su zadužili Srbiju", najnovije knjige u izdanju "Novosti" koja osvetljava podvige stranaca utkanih u srpsku herojsku istoriju, a koja će se od sutra naći u prodaji. Mnogi koje je svojim perom osvetlila žrtvovali su se za Srbiju u vremenima iznad svakog zla. Ostavili nemerljivo dobro, mnogi i svoj život, najdragoceniji zalog za istinu o potresnoj viševekovnoj istoriji srpskog naroda, u bici za pravdu i istinu.

Pošalji