stilit

STILIT

Uri Kostak
Roman Stilit govori o strancu koji se, posle rušenja statue čuveng junak sa visokog stuba u jednom malom francuskom selu, penje na njegov vrh i tu ostaje poput drevnog stilita. Iako isprva podozrivi, meštani vremenom shvataju da ga mogu pretvoriti u medijsku atrakciju. Autor knjige Uri Kostak nas kroz jednu pronicljivu priču, punu zanimljivih likova tera na ozbiljno razmišljanje o slobodi, preispitivanju ovih užurbanih života koje vodimo i našom fasciniranošću životima drugih.

U malo francusko selo posle oluje i obrušavanja statue čuvenog junaka sa visokog stuba, dolazi stranac i smešta se na njegov vrh poput drevnog stilita. Stranac u početku izaziva podozrenje, ali kada lokalni čelnici shvate da od njegovog prisustva mogu da naprave turističku atrakciju, dozvoljavaju mu da se tamo zadrži. Posetilac je izvor znatiželje, a njegova neobična pojava postepeno se pretvara u medijski spektakl.

Naizgled skriveni, ali glavni motivi Stilita jesu užurbanost današnjeg sveta i naša fascinacija životima drugih. U njemu se govori o slobodi, poverenju i odgovornosti vlasti. Alegoričan, pronicljiv i prepun živopisnih likova, ovo je roman u kojem se može uživati na više nivoa: univerzalna priča koja čitaoce u isto vreme i zabavlja i tera na razmišljanje.

„Koncizna, sjajna priča u čijem je središtu mali postupak jednog čoveka koji se pretvara u nešto ogromno, kao u mitskom romanu Baron na drvetu, Itala Kalvina.“ – Pep Molist, Faristol

„Kratak roman koji od nas traži da stanemo i razmislimo kako jedan čovek može da pokrene čitav grad u društvu s previše pozadinskog šuma.“ – La Razon

„Sažetak istorije i filozofije pod plaštom jedne bezazlene priče.“ – Magi Kamps, La Vanguardia
 

Pošalji