stidljivost i dostojanstvo

STIDLJIVOST I DOSTOJANSTVO

Dag Sulstad
Elijas Rukla, sredovečni gimnazijski profesor norveške književnosti, rutinski započinje svoj radni dan: doručkuje sa suprugom, srdačno je pozdravlja i odlazi na čas, gde s prilično nezainteresovanim učenicima analizira Ibsenovu dramu Divlja patka. Međutim, taj naizgled uobičajen dan pokazaće se kao prekretnica u njegovom životu. Kada nakon nastave, u punom školskom dvorištu, bezuspešno pokuša da otvori kišobran, u naletu mahnitog besa pred zabezeknutim učenicima lomi ga u paramparčad, pa čak i opsuje jednu učenicu. U trenutku shvata da taj javni ispad predstavlja kraj njegovoj dvadesetpetogodišnjoj nastavničkoj karijeri i sigurnom životu koji je do tada vodio. Zašto je Rukli prekipelo?

Pomalo kafkijanske i beketovske atmosfere, roman Stidljivost i dostojanstvo doneo je ovom autoru mnoge književne nagrade i pohvale, između ostalog zauzeo je treće mesto na listi najznačajnijih norveških romana napisanih u periodu od 1981. do 2006, a književne veličine poput Pera Petersona i Karla Uvea Knausgora ocenjuju Sulstada kao najznačajnijeg savremenog norveškog autora.

***

Sulstad piše nadrealističke, čudne romane. Izuzetna književnost! - Haruki Murakami

Smatram da je Sulstad hipnotičan i human pisac. Za mene je 2015. bila Sulstadova godina.- James Wood New Yorker

Sulstad je nepokolebljiv istraživač usuda obrazovanog čoveka, i sa velikim umećem obrađuje ovu ambicioznu temu. - Pol Binding Independent

Sultad je hroničar promena u savremenoj Norveškoj - Boojd Tonkin Independent
Pošalji