preporučujemo
štefica cvek u raljama života

ŠTEFICA CVEK U RALJAMA ŽIVOTA

Dubravka Ugrešić
Štefica Cvek Dubravke Ugrešić uživa u ljubićima i prema stereotipima koje u njima nalazi oblikuje svoj život, baš kao što svi mi oblikujemo svoj prema stereotipima koji su rasuti na svakom koraku. Štefica Cvek u raljama života je inteligentna satira u kojoj autorka lucidno prekraja takozvane ženske žanrove u književnosti.

Volite li ljubiće? Šta god mislili o njima, uživaćete u ovom vrhunskom pastišu trivijalnih ljubavnih romana. Uzimajući za glavnu junakinju idealnu čitateljku ljubića i provodeći je kroz niz situacija prepoznatljivih kao tipično „žensko iskustvo“, Dubravka Ugrešić lucidno pokazuje do koje se mere naša svakodnevica oblikuje prema stereotipima koje koristi tzv. trivijalna literatura. Neodoljivo duhovita i šarmantna knjiga, o kojoj valja, nakon što se dobro nasmejete, i vrlo ozbiljno razmisliti.

 

Dubravka Ugrešić obrađuje tekst kao prava krojačica, koristeći sve moguće šivaće postupke i pribor - različitim crticama i škaricama označuje gdje treba izrezati, razvući ili nabrati tekst, a za podnaslove koristi termine kao što su heftanje, falcanje, futranje, krajcanje, fircanje, cufanje, ciganje, endlanje... Roman slijedi svoju zadanu formu (određen ovim šivaćim zakonitostima) unutar koje Ugrešićka ismijava literarne klišeje i ironizira ženske žanrove (svako poglavlje počinje nekim bizarnim savjetom, tipa: Što napraviti kada vam se nakon tuširanja razmrlja maskara ili što ako se probudite usred noći i više ne možete zaspati). Radi se o jednom avangardnom, postmodernom postupku koji je Ugrešićka nakon „Poze za prozu“ ovdje dovela do vrhunca.

Štefica Cvek ubrzo je dobila status ikone u hrvatskoj književnosti, a cijelu je priču na ekrane vrlo spretno prenio Rajko Grlić 1984. filmom „U raljama života“ s Dubravkom Ugrešić kao scenaristicom i Vitomirom Lončar u glavnoj ulozi. Chick literatura, žensko pismo ili nešto treće, „Štefica Cvek u raljama života“ jedna je izvrsna, zabavna i smiješna knjiga. Zapravo, čisti klasik.

— Anela Senčar

 

Dubravka Ugrešić, književnica, naučnica, publicistkinja. Autorka je brojnih dela, između ostalih i Poza za prozu, Štefica Cvek u raljama života, Život je bajka, Forsiranje romana-reke, Američki fikcionar, Kultura laži, Muzej bezuvjetne predaje, Zabranjeno čitanje, Ministarstvo boli, Nikog nema doma, Baba Jaga je snijela jaje, Lisica i Doba kože, prevedenih na više od dvadeset jezika. Živi i radi u Amsterdamu.

Preminula Dubravka Ugrešić

17.03.2023.

Poznata hrvatska književnica Dubravka Ugrešić, preminula je u Amsterdamu u 73. godini, u krugu prijatelja i porodice, saznaje kulturni klub MAMA iz Zagreba. Detaljnije

Dubravka Ugrešić, ŠTEFICA CVEK U RALJAMA ŽIVOTA

13.02.2020.

Kako, dakle, napisati originalnu ljubavnu priču kad su sve ljubavi vredne pripovedanja već ispričane? Dubravka Ugrešić ne nudi odgovor, samo krojački pribor. Prihvatite ga oberučke, dobro se udubite i uživajte u raljama života Štefice Cvek. Detaljnije

Dubravka Ugrešić, ŠTEFICA CVEK U RALJAMA ŽIVOTA/IP Booka, 2020.

01.02.2020.

Duhoviti roman Dubravke Ugrešić, ŠTEFICA CVEK U RALJAMA ŽIVOTA, prati ljubavne muke mlade daktilografkinje koja stanuje sa svojom starom tetkom, misli da se život nalazi negde drugde i čezne za ljubavlju. Detaljnije

Pošalji