stanar

STANAR

Rolan Topor
Toporov Stanar (po kome je snimljen i istoimeni film Romana Polanskog) je horor dehumanizacije sa izrazito psihološkim, kafkijanskim narativom. Radnja je smeštena u urbani Pariz iz sredine XX veka. Tematika je savremenija i priča nije preopterećena, za žanr standardnim, fantastičnim motivima ili arhaičnim arhetipovima. Ovo čini Stanara efektivnim, jedinstvenim horor romanom koji je umnogome i nadmašio uske okvire žanra i uvrstio se u antologijska, revolucionarna dela francuske književnosti. Misteriozna jezovitost i sivilo Stanara u svojoj priči krije tragičnu parabolu o otuđivanju, izopštenju i uništenju pojedinca od strane rigidnog okruženja... Ovo je 13. po redu knjiga iz Orfelinove Edicije Strave i kao i prethodne je izvanredno vizuelno urađena. Tu su i zanimljivi esej Tomasa Ligotija i pogovor Dejana Ognjanovića.

„Stanar” je remek-delo modernog klaustrofobičnog i košmarnog romana o gubitku identiteta u urbanom okruženju, o otuđenju, o autsajderstvu, o pritisku mase na pojedinca, o ukalupljavanju i konformizmu. Knjigu je 1976. godine na filmsko platno maestralno preneo slavni režiser Roman Polanski. . . .

Glavni junak, povučeni samac Trelkovski, doseljava se u stan u centru Pariza. Stan se nalazi u mračnoj zgradi nastanjenoj čudnim i podozrivim ljudima koji kao da kriju nekakvu tajnu. Trelkovski naslućuje da bi ta tajna dobrim delom mogla imati veze sa stanarkom koja je prethodno živela u sada njegovom stanu, a koja se, navodno, ubila skočivši kroz prozor. On postaje opsednut njom; njen „duh“ i senke i mrakovi ostalih stanara spuštaju se na njega i prete da mu pomute um… . . .

Orfelinovo izdanje Stanara, pored Toporovog dela, sadrži i tri vredna prateća tekstualna dodatka: esej Tomasa Ligotija „Insajderi i autsajderi” , opširan pogovor iz pera Dejana Ognjanovića „Pakao, to su drugi”, kao i iscrpnu piščevu biografiju.

Pošalji

STANAR

Lazarone
★★★★★
12.12.2019.
Odlična, odlična knjiga! Uvući će vas u svet veoma čudnog sveta gde ćete shvatiti neke važne činjenice o ljudskom postojanju. Naravno poseduje elemente horora pa i odvratnosti koji će vam najverovatnije baš biti ogavni. Kraj romana je veoma dobar, i pošto je knjiga nastala šezdesetih sigurno će vas podsetiti na neke druge završetke, naročito filmova. Ipak vredi pročitati kako je to originalno bilo. Knjiga koja će vam dati mnogo divnih trenutaka posle čitanja da razumete život na bolji način.