šta ako sve ovo nije stvarno

ŠTA AKO SVE OVO NIJE STVARNO

Javorka Đurić
"Šta ako sve ovo nije stvarno" Javorke Đurić, svojevrsna je knjiga, sabranih ilustracija ove sjajne umetnice, predstavljene svetu kao maple,things. Uživajte od sada i u štampanoj formi.

"U decembru 2019. godine vratila sam se crtanju posle dugogodišnje pauze i krenula sa svakodnevnim učenjem i vežbanjem digitalne ilustracije, a u martu 2020. godine ilustracije koje se nalaze u ovoj knjizi počela sam da objavljujem na Instagram profilu pod nazivom maple.things. Deljenje je bilo moj odgovor na pandemiju i karantin u kom su sva moja stalna osećanja brige i nesigurnosti bila višestruko pojačana. Bilo mi je potrebno bolje razumevanje sebe i svega onoga izvan, a izraz i izlaz sam pronašla u crtežima ljudi bez lica i kratkim ispisima misli na njima.

Direktan prevod naziva mog Instagram profila je Javorkine stvari i očekivala sam da će one ostati samo moje, ali je u kratkom roku stranica dobila značajan broj pratilaca koji su se poistovetili sa njenim sadržajem i temama socijalne anksioznosti, usamljenosti, straha. Svi smo se nalazili na istom mestu, na internetu, i svi smo bili zajedno u nečemu nepoznatom, povezani u brizi. Osećanje da nismo sami nam je pomoglo svima makar i na kratko. Barem meni jeste." (Javorka Đurić)

Ilustracije Javorke Đurić od sada u štampanom izdanju

14.10.2022.

"Šta ako sve ovo nije stvarno" Javorke Đurić, svojevrsna je knjiga, sabranih ilustracija ove sjajne umetnice, predstavljene svetu kao maple,things. Uživajte od sada i u štampanoj formi. Detaljnije

Pošalji