srpsko stanovište
rasprodato

SRPSKO STANOVIŠTE

Miloš Crnjanski

Crnjanski je pisac kojeg su komunisti proglašavali mrtvim još za života. O njemu znamo skoro sve. Biografija mu je poznata do najsitnijih detalja, a književno delo pretreseno iz stotina kritičkih uglova. Reklo bi se da je sve značajno što o njemu treba znati već napisano.

No, da li je baš tako?

Miloš Crnjanski se u životu bavio različitim profesijama: bio je i književnik i fudbaler, kraljevski diplomata između dva rata i obućar u izbeglištvu u Londonu posle Drugog svetskog rata. Vratio se u komunističku Jugoslaviju, jer nije mogao bez Otadžbine. Ali nije uspeo da savlada strah od komunizma niti su komunisti mogli da zaborave njegov predratni antikomunizam.

Od svih njegovih profesija najmanje se zna o Milošu Crnjanskom kao novinaru. Pisao je književnu i umetničku kritiku, političke članke i reportaže. Sarađivao je u mnogim književnim, dnevnim i političkim listovima. Sam je pokrenuo i uređivao jedan časopis. Bio je jedan od zasigurno najboljih novinara među srpskim književnicima svih vremena.Taj Crnjanski danas nama je najmanje poznat. Posebno su brojni njegovi politički tekstovi koji su nam bili nedostupni od 1945. naovamo. Zašto nismo smeli da čitamo ovog Crnjanskog? Zašto su ovi njegovi tekstovi bili u bunkeru više od pola veka?Poslednjih decenija, a naročito poslednjih godina, aktuelizovano je pitanje „srpskog stanovišta“, onoga što je Crnjanski krstio kao temelj novog nacionalizma, koji nastaje posle iluzija jugoslovenstva, a protiv pogubnog marksizma.

Pošalji