srpski disidenti

SRPSKI DISIDENTI

Slobodan Kljakić
Njihovo glavno oružje bila je reč – izgovorena ili napisana. U kakvim okolnostima su stasavali, kakve su bile njihove pojedinačne i kolektivne akcije i sudbine, kako su nadzirani, praćeni, prisluškivani, zatvarani, koliko su bili spremni na samožrtvovanje, koje ličnosti su same sebe promovisale u disidente? To su samo neka od pitanja kojima se Slobodan Kljakić, dugogodišnji novinar i publicista, bavi u knjizi "Srpski disidenti".

Autor knjige "Srpski disidenti" je dugo istraživao temu disidentstva, a mnogi koji su stekli ovu „titulu” lično su mu se ispovedali u dugim razgovorima i prepiskama, poput Vladimira Dedijera.
Kako su njihova imena i načini delovanja imali različitu težinu, tako su i različitim vrstama represije bili izloženi. Od nesporno najpoznatijih i onih koji su podneli najveće žrtve, poput Milovana Đilasa i Mihajla Mihajlova, zatvaranog profesora Mihaila Đurića, do otpuštanja profesora sa Pravnog i Filozofskog fakulteta, progona vođa studentskih protesta 1968, stalnih prozivanja grupe iz Simine 9, višesatnih polemika sa Dobricom Ćosićem, zabrana knjiga, časopisa, skupova.Knjiga je nastojanje autora da ukaže da tek treba razlučiti različite izvore disidentstva u Srbiji, postaviti jasnije granice između partijskih pobunjenika i opozicionara, između jeretika i disidenata. Utoliko pre što je i među našim disidentima bilo i onih koji su pristali na ,,poljubac smrti“, na šurovanje s vlastima, uključujući i tajne službe.Ova knjiga je tu da istinu što više približi svima onima koji za njom tragaju.

Pošalji