srpske zemlje pre nemanjića od 7 do 10 veka

SRPSKE ZEMLJE PRE NEMANJIĆA - OD 7. DO 10. VEKA

Marko Aleksić
SRPSKE ZEMLJE PRE NEMANJIĆA - OD 7. DO 10. VEKA je uzbudljiva istorijska i arheološka studija o manje poznatom periodu srpske istorije. Knjiga je obogaćena ilustracijama i mapama.
Podelite:

Sveobuhvatna i živopisna priča o počecima srpske istorije

Srpske zemlje pre Nemanjića naučno su delo koje se čita kao istorijska lektira, jedinstven izvor znanja o vremenu koje prethodi slavi Nemanjića, knjiga koja uspostavlja nov pristup u traganju za otkrićima iz trinaest vekova duge istorije Srba.

Razdoblje od 7. do 10. veka predstavlja najzamagljenija stoleća srpske prošlosti. U to vreme na ruševinama antičkog sveta izrastaju temelji Evrope kakvu danas poznajemo i prelamaju se ključni događaji za njenu istoriju, a na našim prostorima rađa se jedan sasvim nov svet. Slovenska plemena se šire i kreću ka jugoistoku Evrope, a među njima se vrlo rano izdvaja ime Srba. Naši preci otpočeli su epsko putovanje od reke Labe na istoku današnje Nemačke koje se posle više od 1500 kilometara završilo u okolini Soluna, da bi se zatim trajno naselili na Balkanu.

Prvi put jedna knjiga jezikom istorijske i arheološke nauke studiozno i uzbudljivo priča priču o tom putovanju. Koristeći arhivske pisane izvore kao i nova arheološka istraživanja, ona govori o prvom po imenu poznatom srpskom knezu Dervanu i zemlji Bojki, nastanku titule župana, drevnim slovenskim naseljima sa ostacima paganskih hramova. Knjiga sadrži izuzetno važna otkrića poput postojanja vladarske palate na tlu Srbije iz 8. veka, koja predstavlja najraniju poznatu takvu građevinu u slovenskom svetu ili više crkava znatno starijih od raške episkopije što pokazuje da su Srbi prihvatili hrišćanstvo ranije nego što se to do sada verovalo i da su se tu nalazili prvi poznati hrišćanski hramovi među Slovenima. Izdanje je obogaćeno istorijskim kartama i ilustracijama značajnih arheoloških nalaza, građevina, utvrđenja i naselja najstarije srpske države.

 

 

Marko Aleksić, SRPSKE ZEMLJE PRE NEMANJIĆA - OD 7. DO 10. VEKA

13.05.2020.

Knjiga Srpske zemlje pre Nemanjića je delo od izuzetnog značaja za upoznavanje istorijskog perioda koji je svima nama manje poznat. Napisana je zanimljivo i pitko, a zasnovana je isključivo na utemeljenim podacima, iz izvora sa Zapada, iz Vizantije, Dubrovačkog, Splitskog i drugih arhiva, ali najznačajnija saznanja su pružila arheološka otkrića. Njen Autor Marko Aleksić, arheolog, ovom knjigom nam predstavlja najnovije podatke koji značajno menjaju dosadašnju sliku o ulozi Srba u ovom razdoblju. Detaljnije

Pošalji