sreća u kafiću na kraju sveta

SREĆA U KAFIĆU NA KRAJU SVETA

Džon Strelecki
Za Džona je prošlo bezbrižno vreme mladosti i deset godina od kako je poslednji put bio u kafiću. Tog dana, vraćajući se sa sahrane svog voljenog kuma, on se zbog oluje sklanja ispod nadvožnjaka gde zatiče petnaestogodišnju Hanu kojoj odlučuje da pomogne, ni ne sluteći da će ga to ponovo odvesti do mesta iz mladosti. Sreća u kafiću na kraju sveta je roman u kojem se Džon Strelecki, kroz priču o Džonu, bavi temom sazrevanja, ispunjenosti, strahom od starenja i smrti, a naš junak će na mnoga od ovih pitanja dobiti odgovor upravo u starom kafiću.

Prošlo je deset godina od Džonove poslednje posete kafiću. Bezbrižno vreme mladosti je minulo i narator se, nakon ispunjene želje da proputuje svetom, ponovo našao na životnoj prekretnici.
U povratku sa sahrane svog voljenog kuma, Džon ispod nadvožnjaka traži utočište od oluje, gde nailazi na petnaestogodišnju Hanu, te odlučuje da joj pomogne. I ne sluti da će ga olujni put odvesti upravo na mesto koje im je potrebno – u Kafić na kraju sveta.
Vreme leti: Džonova ćerka vrlo brzo odrasta, neki ljudi koje voli više nisu pored njega, a i ne oseća se mladim kao pre, te počinje da razmišlja o starosti. Svaki njegov dolazak u kafić, ali i prelazak u naredno životno doba, nužno donosi ista pitanja – Zašto ste ovde? Plašite li se smrti? Jeste li ispunjeni? A kao i nekada, posebno osoblje kafića pomoći će mu da na njih odgovori.

Pošalji