srcem u otadžbini

SRCEM U OTADŽBINI

Gordana Petković Laković
Knjiga, Srcem u otadžbini, autorke Gordane Petković Laković, koja je podjednako zbornik dijaspore i zbornik matice dominiraju posvećenost domovini i profesiji kao i brizi o baštiini i pojedincu. Period u kom su se autori odazivali na poziv za učešće u projektu obeležen je pandemijom virusa korona, što znači da smo se uhvatili u koštac s vremenom, a u jednom periodu nužno i u koštac sa slobodnim vremenom.

U ovom zborniku, trećem po redu, koji je podjednako zbornik dijaspore i zbornik matice dominiraju posvećenost domovini i profesiji kao i brizi o baštiini i pojedincu. Period u kom su se autori odazivali na poziv za učešće u projektu obeležen je pandemijom virusa korona, što znači da smo se uhvatili u koštac s vremenom, a u jednom periodu nužno i u koštac sa slobodnim vremenom. Pandemija je svakog od nas navela na introspekciju, preispitivanje i samoispitivanje, ali i postavljanje ne stvari, već ljudi na svoje mesto. Svi smo uvideli koji su nam prioriteti, ali i ko su nam prijatelji. Priznali smo i pokazali šta nam je i zašto važno.
Pre nego što počne da razmišlja o večnosti, čovek razmišlja o sadašnjosti i neposrednoj budućnosti. Uvidevši da ne može da promeni okolnosti, čovek promeni okruženje. Otići iz otadžbine ili u njoj ostati dilema je koja muči mnoge. Na pitanje šta je bolje ne postoji univerzalni odgovor. Odlazak iz zemlje, međutim, ne znači napuštanje domovine. Koliko je domovina u srcu, ne zavisi od toga gde čovek živi, već koliko je spreman da joj pruži.

Pošalji