srbijada

SRBIJADA

Mladen St. Đuričić
Knjiga je predstavljena kao romansirana i istovremeno dokumentarna ispovest ratnog dopisnika srpske vojske sa Solunskog fronta, istinita priča prenesena autentičnim stilom koji je pisac izabrao i na kome insistira do kraja knjige.

Iza lika glavnog junaka, kapetana Gradinića, krije se autor koji nas specifičnim rečnikom, pomalo kao izveštač, nekad kao pesnik, ali uvek snažno, emotivno i slikovito, vodi kroz događaje čiji je svedok i aktivni učesnik. Od Užica u jesen 1915. godine, dalje preko Požege, Čačka, Valjeva, Niša, preko Kumanova i Soluna, Kosova i Albanije, Skadra i Drača, Itake i Krfa, Kajmakčalana, Bitolja i Vodene, do Toplice, Dobrog polja i oslobođenog Beograda.

Kroz doživljaje kapetana Gradinića i njegovog najboljeg druga i saborca Kolege prolazimo ne samo rat, bitke, stradanja i pobede, već proživljavamo sve ljudske strahove, slabosti i dileme koje nam autor iskreno i bez rezerve nudi. Priča lična i maglovita, između mašte i snova i užasne ratne jave, sa bezbroj pitanja o čoveku u nama.

Knjiga se ne čita u jednom dahu, nad njenim redovima će se čitalac zadržati i zamisliti, ona traži i vreme i strpljenje, ali predstavlja pravu dragocenost za sve one za koje istorija znači nešto više od brojeva i činjenica. Istorijske ličnosti, sa kojima je glavni junak često u direktnom kontaktu, prikazane su kao ljudi sa svojim manama i vrlinama, onako kako ih ih je autor video i posle mnogo decenija zapisao.

Na trenutke bolno potresna, na trenutke duhovita i zabavna, ova knjiga nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Roman Srbijada nije samo ratni dnevnik pun beležaka o događajima i jednom zlom vremenu, niti je samo podsetnik za buduće generacije. Ovo je svojevrsno svedočanstvo koje vremenom nije izgubilo na svežini i značaju, već je, naprotiv, danas, čini se, aktuelnije nego ikada ranije.
Pošalji