spasi mačku

SPASI MAČKU!

Blejk Snajder
"Spasi mačku!" Blejka Snajdera bavi se važnošću žanrova i klasifikovanjem filmova, sastavnih elemenata filma, prilagođavanjem glavnog junaka opštoj zamisli filma.

„Čemu još jedna knjiga o scenariju?“, pita se Blejk Snajder u uvodu knjige „Spasi mačku“. Autor ide tragom Sida Filda. Bavi se važnošću žanrova i klasifikovanjem filmova, sastavnih elemenata filma, prilagođavanjem glavnog junaka opštoj zamisli filma… Kako je to u predgovoru sjajno primetila Šila Henahen Tejlor, Snajder maestralno operacionalizuje osnove pravljenja filma: zaplet, strukturu , kasting, marketing, … i čini da njegova knjiga “bude svima dostupna, a i kako bi se ove njegove ideje sprovele u praksi”.

“Oni koji žele da proniknu u to kako nastaju komercijalni filmovi i na koji način im je najbolje pristupati, u ovoj knjizi mogu da pronađu zaista puno elemenata za konsultovanje i ugledanje. Mnogi od ovih saveta su vrlo upotrebljivi jer autor daje i niz filmova koji su nastali po tom modelu. Dakle, postoji nešto što je rezultat njegovog iskustva i njegove prakse, a potvrdilo se kroz određeni broj filmova. Onome ko želi da postane uspešan filmski scenarista, ova knjiga može da bude najbolji prijatelj”.Saša Radojević“Cela edicija ‘Imaginarijum’ jako je važna jer je to već određeni fond knjiga koji daje neku širinu. Sa te strane, mislim da je važno da scenaristi čitaju što više ovakvih knjiga. Ovo je samo neka vrsta pravilnika, vodiča. Što više tih vodiča čitamo, sami pravimo svoj koordinatni sistem”.Boris Grgurović

Pošalji