španska čizma

ŠPANSKA ČIZMA

Vladimir Kopicl
Nova knjiga Vladimira Kopicla „Španska čizma“ veseli je roman o mladiću koji sedamdesetih godina kreće sa devojkom u eko komunu u Austriji. Duhovit i književnoumetnički rafiniran jezik u novom romanu našeg savremenog i poznatog pre svega pesnika a odskora i romansijera Vladimira Kopicla razveseliće sve generacije.

Leto. Kraj sedamdesetih. Dvoje mladih Jugoslovena, koji nisu baš zajedno, ali nisu ni sasvim odvojeni, odlaze u austrijsku nju ejdž i eko komunu kako bi iskusili istinsku slobodu. Nakon početnog oduševljenja ubrzo shvataju da i u zemaljskom raju bez muke nema nauke, da slobodna ljubav nije lišena posesivnosti i da se za pravi biozalogaj mora nesto i istrpeti.
Posle mnogobrojnih urnebesnih peripetija, pomalo zbunjen i uvek vedar, glavni junak vratiće se u rodni grad i nastaviti sa svakodnevnim životom. Sve dok mu na vrata ne zakuca dečak Og, čiju majku nije video još od komunarskih dana. Njih dvojica će morati da je nađu. Ili da se nekako snađu.

„Vladimir Kopicl, jezički akrobata u oblaku opijata, narezao je na mikročip jedan junački roman-ekskurziju o silasku u Zelenu Zajednicu, o ratovanju kompota i komposta, o hipi komuni nad kojom lebde oblaci očekivanja iz kojih nikad neće pasti kiša razočaranja. Posle ostavinske rasprave o nasleđu istorije bitnika i hipika, ovom romanu pripala je magična krpa sećanja, iz koje vrcaju radost, duhovitost i blagost.“– Vladislava Gordić Petković

Pošalji