sociopata vreba iza ugla

SOCIOPATA VREBA IZA UGLA

Marta Staut

Da li ste se susreli sa osobom koja nije sposobna da oseti sram, krivicu ili kajanje? Sociopata može da bude vaš kolega, komšija, pa čak i član porodice koji doslovno može da učini bilo šta, a da zbog toga ne oseti grižu savesti.
Dr Marta Staut, psihološkinja sa Harvarda, upozorava na zavodljivu pojavnost ovakvih ljudi. Jedna od njihovih glavnih karakteristika jeste vrsta sjaja ili harizme, koja sociopate čini šarmantnijim ili zanimljivijim od ostalih ljudi. One su spontanije i intenzivnije, a u suštini, to su ljudi naučeni da pokazuju lažne emocije iako su ravnodušni prema patnji drugih.
Činjenica je da gotovo svi mi znamo bar jednu osobu koja je sociopata, ili pak više njih. Jedan od istaknutih momenata u knjizi Sociopata vreba iza ugla jeste jeste onaj trenutak kada mi iznenada shvatimo da je neko koga poznajemo – neko za koga smo radili, sa kim smo bili u vezi ili neko s kim smo se intenzivno družili – sociopata. Ali šta da radimo sa tim saznanjem? Da bi nas naoružala protiv sociopata, dr Staut nas uči da preispitujemo autoritete, sumnjamo u dodvoravanje i pazimo na igre sažaljenja. Ona nas upozorava na to da se ne priključujemo igri onda kada sociopata pokušava da nas na nju nagovori.

Pošalji