smrtni ishod atletskih povreda

SMRTNI ISHOD ATLETSKIH POVREDA

Milica Vučković
Smrtni ishod atletskih povreda je snažna, iskrena, poetična, ali nikako i patetična knjiga koja rasvetljava kompleksne sisteme manipulacije i njihovu suptilnost. Milica Vučković svoju junakinju potpuno degradira i ogoljava patrijarhalne obrasce u kojima su žene naučene da trpe i veruju da to što im se događa nije „tako strašno“. Proza Milice Vučković je britka, oštra, brza, ona udara snažno i ostavlja bez daha, ne pružajući nam laku katarzu srećnih krajeva. Dekonstruišući romantizovanu „veliku ljubav“, koja mora i treba da boli, kao košmar bezizlazne toksične igre, Vučković prikazuje mehanizme koji omogućavaju da se svakom od nas tako nešto dogodi.

Eva je suvišan čovek. Ima promašen život, promašen i srećan, jer je to put iskrenosti i radoznalosti. Ovo je knjiga teskobe i ljubavi. Suzu vaga, vadi trn iz oka. Roman apsolutne iskrenosti. Knjiga za retke, za one koji tu iskrenost mogu da izdrže. Nije ovo knjiga za šmokljane.

Ovaj bi se roman dojmio Džeku Keruaku i, posebno, na dan šesti, mladom Rastku Petroviću. Knjiga po tragu pomodrelih ožiljaka: sve sam naučio sâm, sopstvenim kolenima naživo. Knjiga o radničkom surovom životu u Nemačkoj, levičarski roman: moji nokti bili su izlistani do krvi, vrhovi prstiju boleli su me kao sveže amputirani. Što veći teret, to lepši stav tela. To veća radost tela, tišine, ritma.

 

Milica Vučković kao Kasijus Klej, kao Muhamed Ali. Vučković od reči šporet, krpljeno, fleka, oklembešeno… čini poeziju. Od reči rajsferšlus, koja se javlja kao refren, pravi solo partiju za džez klarinet. Vučković piše u ritmu džez varijacija s bluz deonicama. I raste to sve do izvrsnog finala romana. Huči tiho i strašno kao Dunav, kao smrtonosna bolest. Kao u romanima Margaret Diras. Sokoli na život. Ljubav kao bol i kao čudo. Ljubav je čudo koje prelazi preko ruba romana, romana i pameti

– Božo Koprivica


Proza Milice Vučković ne dopušta nam buržoasku utjehu „lijepe“ rečenice, niti nam pruža laku katarzu srećnih krajeva. Ona beskompromisno iscrtava kompleksnu mrežu zlostavljanja koju narcisoidni „majstori lijepih rečenica“ nerijetko stvaraju oko svojih „muza“. Vučković vješto rekonstruiše obrazac poetizovane „velike ljubavi“ kojoj smo odmalena učeni, a potom ga jednako vješto objelodanjuje kao košmar bezizlazne toksične igre.

– Lana Bastašić


Roman Smrtni ishod atletskih povreda je mudro, talentovano, crnohumorno, analitički detaljno, hrabro i duhovito ispričana priča koja (lucidno) nema ni početak ni kraj. Ona je večna. Naizgled mala, ovo je priča koja nas se duboko (do)tiče jer je ukorenjena u samu suštinu našeg postojanja i duhovnog identiteta.

– Nikola Zavišić

Makartovih TOP 10 - Najprodavanije knjige na našem sajtu

25.11.2021.

Ovo su knjige koje ste definitivno najviše voleli prethodnog meseca. Uglavnom su tu neka novija izdanja, mada potkralo se i po koje starije izdanje. Lista je raznovrsna - ima psihologije, beletristike, priručnika. Bacite pogled, možda vam posluži kao inspiracija za neku narednu knjigu. Detaljnije

Milica Vučković, Smrtni ishod atletskih povreda

24.10.2021.

Milica vučković je rođena 1989. godine u Beogradu. Završila je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti, na kojem trenutno brani doktorat. Milica Vučković je članica umetničkog udruženja ULUPUDS, od 2014. godine sa statusom samostalnog umetnika i iza sebe ima preko deset samostalnih slikarskih izložbi. Njen roman "Smrtni ishod atletskih povreda" doživeo je veliki uspeh, zahvaljujući britkom jeziku ove autorke, ali i škakljivoj temi kojom se u ovom romanu bavi. Detaljnije

Pošalji

SMRTNI ISHOD ATLETSKIH POVREDA

Sanja
★★★★★
24.05.2022.
Roman koji me je u pocetku, priznajem, odbijao svojim naslovom. Imala sam utisak da je u pitanju neki udzbenik ili, eventualno, prirucnik. Da sam znala kakvo me je knjizevno i tematsko blago zaobilazilo mojom predrasudom, uzela bih ga na citanje iste sekunde. Prvi je roman knjizevnice Milice Vuckovic koji sam procitala i koji me je oborio s nogu, zavrteo mi mozak, svezao mi zeludac u cvor. Radnja je i vise nego realisticna, a tema "popularna" ne samo u danasnje vreme (kada se o ovome sve vise prica), nego u svim vekovima i na svim mestima - zivot u toksicnoj vezi i manipulacija psihom partnera. U ovom slucaju - partnerke. Eva je mlada zena koja pravi pogresne izbore i korake u zivotu i jedino zaista lepo..najlepse..sto nastaje iz jedne takve greske je njen divni sincic Mario. Sa njim uziva, za njega se bori, on joj je i drug i saborac, ali i zrtva njenog manipulativnog, iritantnog, vrlo loseg partnera - Viktora. Eva bez njega ne moze, a sa njim joj nema zivota. Ipak, ostaju zajedno u svakakvim teskim zivotnim situacijama. I po meni, to nije pohvalno. Samo je cinjenica. Ne samo u romanu, vec i u zivotu. Njenu zavisnot od Viktora trpe njeni roditelji, ali i sestra sa kojom i nema bas neki blizak odnos. Znaci, sve sto ima su maleni Mario i uzasni Viktor. Bljesne on svojim izlivima ljubavi prema njoj i detetu ponekad, ali su zato njegove manipulacije, mahinacije, prevare i lazi kao erupcije vulkana i zemljotresi. Ovo je roman koji sam procitala za jedan dan. Nije bilo potrebe za drugim - radnja Vas uvlaci u sebe i imate utisak da ste svo vreme uz likove. Da ih gledate, slusate, prozivljavate sve sto i oni, ali ne mozete da im pomognete. Evi posebno. O temama kao sto je ova mora se govoriti mnogo vise. Knjigu obavezno procitajte i dobro se zamislite kakve ljude imate kraj sebe, kakve poteze u zivotu povlacite i setite se da za sve postoji resenje.

SMRTNI ISHOD ATLETSKIH POVREDA

Marija
★★★★★
12.07.2022.
Ovaj roman je jedan od onih zbog kojih zaboraviš da skuvaš ručak, kasno legneš ili propustiš omiljenu seriju. Uvuče te svojim otrovnim pipcima i ne pušta. Osećaš napetost između redova, a bes i neka nelagodnost su sve intenzivniji. Da, to je ta knjiga koja bode iznutra i zbog koje očajavaš. Puls ti se pojačava svakim novim retkom.\nAutorka naizgled jednostavnim jezikom, kroz mnoštvo upečatljivih detalja savršeno gradi ovaj roman. Vidimo glavnu junakinju kako se raspada pred našim očima, i fizički i mentalno, i pitamo se sve vreme da li bismo prepoznali ovakvu situaciju da je imamo u blizini. Da li poznajemo jednu takvu Evu, koja na magično izvini uvek pomisli kako nije mislio ništa loše, koja od kratkih dobrih momenata i njegove nametnute superiornosti zamišlja najbolje scenarije budućeg zajedničkog života ni malo ne primećujući bolest, posesivnost, nesigurnost, nezrelost, manipulativnost čak ni onda kada telo počinje da joj se buni. “Herpes je na mom licu pulsirao umesto srca“ , kaže u jednom trenutku. Njeno psihičko stanje najbolje se vidi u trenucima kada do iznemoglosti riba svu prljavštinu u kupatilu ili kad na internetu pretražuje svoje trenutne osećaje neretko nailazeći na reč smrt.\nSvaki redak boli, jer je neophodno, da pukne taj herpes, da nestanu podočnjaci, da se provrišti, da se dostojanstveno korača i konačno pogleda u ogledalo!\nOvo je knjiga za drugaricu, mamu, komšinicu, tetku, koleginicu, za svaku ženu, koja je osetila ili predosetila katastrofu! Da je prepozna i na vreme prijavi!

SMRTNI ISHOD ATLETSKIH POVREDA

Danijela
★★★★★
02.08.2022.
Znate li za onaj izraz „progutati knjigu“? Znate li kako se gutaju knjige? - Ne u jednom zalogaju, već u jednom dahu! Samo, ponekad mi se dogodi da dok uvlačim taj dah, kroz usta u pluća, nešto spontano u grlu zastane, pa grebe i boli. Pa se ta bol spusti na dušu, na kosti, na život. Baš tako sam progutala ovu knjigu - vrlo brzo, ali nesmotreno. Baš toliko boli Smrtni ishod atletskih povreda. Čak i jače – modro ljubičasto. Razarajućeg je dejstva poput snažnog zemljotresa. Ovo je knjiga o ljubavi, vrlo upitnoj – prema porodici, partnerima, ali najpre sebi i životu. Knjiga o kajanju, opravdanjima i izgovorima, ljubomori, a ponajviše knjiga o nasilju – partnerskom. Kako nijedno nasilje nije pozitivna stvar, naslutićete, ni ova knjiga ne nosi lepotu, već surovost, iskrenost i bol. Ovo je vrlo istinita i realna priča o životu Eve i Viktora, dvoje svakodnevnih ljudi sa, reklo bi se, svakodnevnim životima – one koje viđamo u komšiluku, na ulici, u najgorem slučaju i na televiziji. Međutim, ovo nije knjiga samo o Evi i Viktoru, već svim žrtvama i nasilnicima koji su među nama, koje možda poznajemo, a možda i nismo toliko u to sigurni. Eva ćuti i trpi. Tako je valjda naučena. Ali šta se desi onda kada i mi kao društvo, roditelj ili prijatelj postanemo gotovo nemi, pa sve što uspemo da izustimo jeste „ZNALI SMO – ŽAO NAM JE“. Šta onda? Ova knjiga vam možda i ponudi odgovor na to pitanje.