smrtni i besmrtni život devojčice iz milana
rasprodato

SMRTNI I BESMRTNI ŽIVOT DEVOJČICE IZ MILANA

Domeniko Starnone
"Smrtni i besmrtni život devojčice iz Milana" Domenika Starmonea očaravajuća knjiga o krhkosti ljudskih osećanja i krivudavom putu odrastanja, od dobitnika nagrade Strega.

Prve stranice ovog romana zvuče kao bajka. Mimi je dečak od devet godina koji kroz prozor gleda devojčicu kako odvažno pleše na svom balkonu. Diveći joj se, on se plaši da bi mogla da padne. Zaljubljeni Mimi spreman je na sve u ime ljubavi: i da se posvađa sa najboljim drugom, potuče, čak i da ode na dvoboj. Opčinjen mitom o Orfeju i Euridiki i pričama svoje bake o prerano poginulom dedi, Mimi je, kao i svako dete, zaljubljen u sliku koja postoji samo u njegovoj razigranoj mašti.

Glavna tema ove priče, oštre kao mač s kojim Mimi sebe zamišlja u dvobojima, otkriće je ljubavi i smrti koje označava kraj detinjstva. A bogata mašta koja će obeležiti dečakovo odrastanje, opredeliće mladu dušu za umetnički poziv. Mimi se sprema da postane profesor i ne prestaje da razmišlja o rečima. Piše priču da bi pobedio smrt ili možda iz pukog zadovoljstva „koje obuzme telo čak i ako po letnjem danu pišeš vodom po kamenu“. „Očaravajući roman jedinstvenog glasa jednog od najvećih savremenih autora.“ – Publishers Marketplace „Majstor stila, Starnone uspeva da usaglasi naivan dečji glas sa ironičnom pripovešću odraslog naratora.“ – leparoleelecose.it „Roman koji ujedinjuje dva sveta, bake i njenog unuka, i koji govori o teško premostivom jazu među njima, paradoksalno neophodnom da bi živeli.“ – Maremosso „Nemoguće je odoleti Starnoneovim snažnim rečima. Njegov glavni junak traga za svojom ljubavlju iz detinjstva, i u tim poetičnim avanturama njegovog odrastanja pronaći ćete autorovo veliko umeće.“ – criticaletteraria.org

Pošalji